Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τρισέ: «Το Grexit θα ήταν σοκ για την Ευρώπη»

«Η ελληνική κυβέρνηση θα συμφωνήσει με τους εταίρους, παραμένοντας στην Ευρωζώνη» ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ.

trichet2

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν σήμερα το ίδιο επικίνδυνη για την Ευρωζώνη όσο θα ήταν και στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους, προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ, με συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times. Το Grexit θα ήταν «ένα απόλυτο δράμα για τους Έλληνες και θα ήταν, επίσης, φυσικά ένα μεγάλο σοκ για την υπόλοιπη Ευρώπη» τόνισε ο Τρισέ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠE το δημοσίευμα των Financial Times χαρακτηρίζει την δήλωση αυτή ως μια σαφή απάντηση στους ισχυρισμούς ορισμένων οικονομολόγων ότι ένα Grexit θα ήταν πιο εύκολα διαχειρίσιμο σήμερα απ΄ ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Τρισέ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ΕΚΤ όταν ξέσπασε η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας το 2010. Οι οικονομολόγοι αυτοί υποστηρίζουν ότι η Ευρωζώνη έχει ενισχύσει έκτοτε τον μηχανισμό οικονομικής προστασίας της και ότι ο σημερινός πρόεδρος της ΕΚΤ Ντράγκι έχει έτοιμα τα μέσα πολιτικής για να αντιμετωπίσει κάθε απειλή διάσπασης της Ευρωζώνης. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, όμως, τόνισε: «Δεν θα έκανα ασφαλώς αυτή την υπόθεση εργασίας».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι οικονομολόγοι και χρηματοπιστωτικοί αναλυτές εκτός της Ευρωζώνης υποεκτιμούσαν σταθερά τις πολιτικές δυνάμεις που κρατούν σε συνοχή την Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι οι χώρες-μέλη της αυξήθηκαν τα τελευταία οκτώ χρόνια. Οι ρίζες της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης χρονολογούνται από τα πρώτα χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε, προσθέτοντας: «Είναι μεγάλο λάθος να μην αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι αυτή η μακροπρόθεσμη ιστορική προσπάθεια που στηρίζει την Ευρωζώνη».

Αναφερόμενος στη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, ο Τρισέ υποστήριξε ότι θα διασφαλίσει τελικά μία συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας, η οποία θα είναι «πλήρως συμβατή με την παραμονή στην Ευρωζώνη» προσθέτοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο ότι είναι πολύ σημαντικό να έχει τη σφραγίδα της Ευρώπης σε ένα πρόγραμμα που θα εμπνέει εμπιστοσύνη, επειδή η υλοποίηση των υπεσχημένων απαιτεί να εμπνέεις εμπιστοσύνη».

By