Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τρίτη ημέρα χωρίς νερό η Θεσσαλονίκη! Το βράδυ διακοπή και στο κέντρο της πόλης

Από τις 10 απόψε μέχρι τις 6 το πρωί αύριο θα κοπεί το νερό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για να ενισχυθούν οι περιοχές, οι οποίες παρουσιάζουν σοβαρότερο πρόβλημα

Ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει για την εξέλιξη της μεγάλης βλάβης στον κεντρικό αγωγό της Αραβησσού, εξέδωσε η ΕΥΑΘ.

Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ από τις 10 απόψε μέχρι τις 6 το πρωί της 30ής Μαρτίου θα κοπεί το νερό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Βαρδάρι, Εγνατία και κάτω μέχρι Εθνικής Αμύνης), προκειμένου να ενισχυθεί σταδιακά η περιοχή που περικλείεται μεταξύ Εγνατίας – Εθν. Αμύνης, Αγ. Δημητρίου – Λαγκαδά, όπως και οι Σαράντα Εκκλησιές, η Τριανδρία και μέρος της Άνω Τούμπας, οι οποίες παρουσιάζουν σοβαρότερο πρόβλημα.

«Δεν έχουμε κανονικά νερό. Έχουμε νερό κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα. Έχουμε λάβει μέτρα, υπάρχουν δεξαμενές, οι οποίες σήμερα το πρωί μέχρι και το μεσημέρι που είχαμε νερό γέμισαν ξανά. Κάνουμε οικονομία όσο μπορούμε να κάνουμε και δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα, δεν έχουν αναβληθεί δηλαδή χειρουργεία. Τα εργαστήρια λειτουργούν με την ελάχιστη δυνατή οικονομία. Κάποιες λίγες εξετάσεις δεν τις κάνουμε. Βγάζουμε περίπου 2000 γεύματα την ημέρα για τους ασθενείς και χρησιμοποιούμε μίας χρήσεως πιάτα και ποτήρια για να μην τραβάμε νερό από τα πλυντήρια. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση όπως όλη η πόλη. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την ΕΥΑΘ για να έχουμε ενημέρωση και πιστεύουμε όπως μας ανακοινώνεται ότι αύριο το βράδυ μάλλον θα έχουμε τελειώσει και θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στο απολύτως φυσιολογικό ξανά», δήλωσε στο

protothema.gr o Διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Σπανός Αναστάσιος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σε σχέση με την εξέλιξη της μεγάλης βλάβης στον κεντρικό αγωγό της Αραβησσού, ενημερώνουμε ότι από τις 10 απόψε μέχρι τις 6 το πρωί της 30ής Μαρτίου θα κοπεί το νερό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Βαρδάρι, Εγνατία και κάτω μέχρι Εθνικής Αμύνης), προκειμένου να ενισχυθεί σταδιακά η περιοχή που περικλείεται μεταξύ Εγνατίας – Εθν. Αμύνης, Αγ. Δημητρίου – Λαγκαδά, όπως και οι Σαράντα Εκκλησιές, η Τριανδρία και μέρος της Άνω Τούμπας, οι οποίες παρουσιάζουν σοβαρότερο πρόβλημα. 

Επίσης, σε σχέση με τα γενικότερα προβλήματα υδροδότησης που έχουν δημιουργηθεί, η ΕΥΑΘ ενημερώνει τα εξής:

– δεν έχουν όλες οι περιοχές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος εναλλακτικές πηγές υδροδότησης: κάποιες παίρνουν νερό μόνο από την Αραβησσό ή μόνο από τον Αλιάκμονα.

– το υφιστάμενο δίκτυο δεν είναι ενιαίο, δε σχεδιάστηκε με ενιαίο τρόπο, δεν παρουσιάζει ομοιομορφία, κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της (διαφορετικό υψόμετρο, δεξαμενές διαφορετικής χωρητικότητας), ακόμη και κάθε οικοδομή έχει το δικό της εσωτερικό δίκτυο.

– σε ό,τι αφορά στις περιοχές που διαθέτουν εναλλακτικές πηγές υδροδότησης, δηλαδή μπορούν να τροφοδοτηθούν τώρα από τον Αλιάκμονα, ισχύουν τα εξής: εφόσον κλείνει η δικλείδα της παροχής που υδροδοτεί μια ολόκληρη περιοχή ώστε να ενισχυθεί μια άλλη, δε διασφαλίζεται πλήρως ότι από την κίνηση αυτή καλύπτονται υδροδοτικά όλες οι προβλεπόμενες περιοχές. Το νερό περνά από διάφορα διαδοχικά σημεία και, αν υπάρξει μεγαλύτερη από το αναμενόμενο κατανάλωση (επαφίεται και στην ευαισθησία των καταναλωτών), τότε είναι πολύ πιθανό κάποιες περιοχές να μην έχουν τελικά νερό.

Κατόπιν αυτών είναι λογικό να δημιουργούνται συνθήκες υδροδότησης οι οποίες δε συμφωνούν επακριβώς με τις επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας, όπως εύλογες είναι και οι διαμαρτυρίες των πολιτών. Το νερό δεν είναι ηλεκτρικό ρεύμα ούτε τηλεφωνικό σήμα, οι διαδρομές του υπακούουν σε υδραυλικούς νόμους, εξού και το γενικόλογο των ανακοινώσεων που σε κάθε περίπτωση καλύπτει τον κανόνα (το νερό πράγματι κόβεται στο κέντρο και ενισχύονται περιοχές δυτικά, αλλά όχι όλες δυστυχώς για τους λόγους που προαναφέρθηκαν).

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των εργασιών, αυτές συνεχίζονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα με τιτάνιες προσπάθειες από την πλευρά των εργαζομένων. Παραμένει σε λειτουργία σημαντικός αριθμός γεωτρήσεων και είναι αυξημένη η παραγωγή νερού από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης».

By