Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τρόικα: Βάλτε τέλος στην πρόωρη συνταξιοδότηση

Οι δανειστές ζητούν εφαρμογή των νομοθετικών ρυθμίσεων για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αναδρομικά από τις αρχές Ιουλίου

troika

Η προώθηση ρυθμίσεων για τις πρόωρες συντάξεις βρέθηκε στο επίκεντρο της άτυπης συνάντησης που είχε την Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τους εκπροσώπους των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).

Από το υπουργείο Εργασίας επισημαινόταν πως ότι τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι τις 30 Ιουνίου δεν θίγονται, και αυτό είναι κάτι που οι θεσμοί έχουν αποδεχτεί. Ωστόσο, ανοικτό παραμένει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αλλαγών στο ασφαλιστικό και σε άλλα εργασιακά ζητήματα.

Πηγές του υπουργείου έκαναν λόγο για κατάθεση νομοθετικών ρυθμίσεων για τις πρόωρες συντάξεις και το ασφαλιστικό μέχρι τον Οκτώβριο και για τα εργασιακά μέχρι το τέλος του έτους, αλλά οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν έχουν ακόμη συναινέσει στο χρονοδιάγραμμα αυτό και θα αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων.

Σε αυτές θα αποφασιστεί επίσης εάν θα γίνει δεκτή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για έναρξη ισχύος της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το νέο έτος, δεδομένου ότι οι θεσμοί ζητούν αναδρομική εφαρμογή από τις αρχές Ιουλίου.

Όπως πάντως επισημαίνεται πρόθεση του υπουργείου είναι κάθε βήμα διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά να ανακοινώνεται δημόσια, ώστε να γίνονται κοινωνοί οι εταίροι αλλά και οι πολίτες. Επίσης, το υπουργείο έχει καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη, στον οποίο εμπλέκονται διεθνείς οργανώσεις, προκειμένου να καταδεικνύεται ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας.

«Οι επικεφαλής των θεσμών ήρθαν μετά από δική μου πρόσκληση στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συζητήσουμε τον “οδικό χάρτη” της διαπραγμάτευσης για το εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Η παρουσία τους δεν έχει καμιά σχέση με την πρακτική προηγούμενων ετών επικυρίαρχου ελέγχου επί πολιτικών που επιβάλλονταν έξωθεν» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η συζήτηση διεξάχθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα. «Για την ελληνική πλευρά, ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των “βέλτιστων πρακτικών” που προσδιορίζουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος» συμπλήρωσε.

Επισήμανε, επίσης, πως «η νέα διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα εμπλέκει διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα επιδιωχθεί να έχει την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα. Και αυτό όχι μόνον για να εξασφαλισθεί η διαφάνεια, που έλειπε όλη την προηγούμενη περίοδο, αλλά και να καταστεί δυνατή η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στον σχετικό διάλογο».

By