Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Τσακαλώτος: Αριστερό πρόσημο σε ηγεμονική πολιτική με μεσαία και λαϊκά στρώματα

«Μία ηγεμονική πολιτική που ενσωματώνει τα μεσαία και λαϊκά στρώματα, μπορεί να έχει αριστερό πρόσημο» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποίησε σήμερα το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς (ΙΝΠ), με θέμα: «Η Ευρώπη στη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης. Νεοφιλελεύθερες πολιτικές- Αριστερές απαντήσεις».

Μιλώντας για την κατάσταση της οικονομίας στην Ευρώπη, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι δεν φαίνεται ότι έχουμε ανάκαμψη, όπως σε προηγούμενες κρίσεις του καπιταλισμού, προσθέτοντας ότι πολλοί άνθρωποι έχουν φύγει από την αγορά εργασίας ή έχουν μερική απασχόληση ή είναι αυτοαπασχολούμενοι, ενώ οι αυξήσεις των μισθών δεν είναι ανάλογες με την παραγωγικότητα.

Όπως είπε, έχουμε κρίση που συνεχίζεται και μία πολιτική οικονομία που βασίζεται σε χαμηλούς μισθούς και σε επιχειρήσεις που δεν επενδύουν σε κεφαλαιακά προϊόντα.

«Δεν φαίνεται ότι ο καπιταλισμός είναι ηγεμονικός» είπε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι μία ηγεμονική πολιτική εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης, αλλά ενσωματώνει και ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων της λαϊκής και μεσαίας τάξης και άρα κυριαρχεί. Ανέφερε στο σημείο αυτό ότι ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας στην Αμερική, απασχολείται σε άθλιες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα, δεν ελπίζει στην καλύτερη προοπτική.

Ο Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε επίσης, ότι η ανισότητα έχει τεράστιες συνέπειες για τις κοινωνίες και επεσήμανε ότι η μεσαία τάξη υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις και είναι ανύπαρκτη στις μικρότερες, προσθέτοντας ότι οι λαϊκές και μεσαίες τάξεις στις μικρομεσαίες πόλεις, είναι εκτός συστήματος.

Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η Αριστερά δεν έχει καταλάβει τη σημασία των γυναικών στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τονίζοντας ότι υπάρχει αλλαγή σε σχέση με τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Όπως διευκρίνισε, οι γυναίκες είναι λιγότερο ευάλωτες στις «αυταρχικές ανοησίες» του εθνικισμού και «δεν τσιμπούν τόσο εύκολα γιατί έχουν εμπειρία», ενώ «έχουν τα αυτιά τους ανοικτά σε όποιον μιλά σοβαρά για κοινωνικά προγράμματα που ξανακτίζουν τις κοινότητες», όπως η ασφάλεια στη γειτονιά, η δημιουργία καλού σχολείου. «Είναι ένα πεδίο που η Αριστερά δεν το έχει καταλάβει» είπε.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι για την έξοδο από την κρίση, μία ηγεμονική πολιτική που ενσωματώνει τα λαϊκά και μεσαία στρώματα και δίνει την αίσθηση ότι ανήκουν στην κοινότητα, δεν έχει απαραίτητα δεξιό, αλλά μπορεί να έχει αριστερό πρόσημο και υπογράμμισε τη σημασία της σύγκλισης των αριστερών, σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι έχουν τη δύναμη να το πετύχουν.

Πρόσθεσε δε, ότι οι Δεξιοί και οι Κεντρώοι δεν μπορούν να είναι ηγεμονικοί, διότι «όταν έρθει ο κόμπος στο χτένι, δεν έχουν απάντηση» ενώ, με αφορμή σχετικό βιβλίο του ευρωβουλευτή, Στέλιου Κούλογλου για τον τρόπο που ψηφίζουν οι ευρωβουλευτές, είπε ότι στην Ευρωβουλή, οι συντηρητικοί ψηφίζουν ενάντια σε όλα τα εργασιακά δικαιώματα.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η Αριστερά πρέπει να κοιτάξει γιατί οι πολίτες επιλέγουν να ψηφίζουν Λεπέν και γενικώς ακροδεξιά κόμματα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By