Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Τσακαλώτος: «Δεν υπήρξε ρήξη κατά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες»

Ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων ανέφερε ότι «δεν τιμά τους εταίρους να επιμένουν σε μειώσεις συντάξεων»

tsakalotos

Αρνήθηκε ότι υπήρξε ρήξη στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνοντας ότι «απέναντί μας δεν είχαμε μία ομάδα που είχε την εξουσιοδότηση να διαπραγματευθούμε και να συζητήσουμε σοβαρά».

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι «δεν τιμά τους εταίρους μας να επιμένουν για μειώσεις των συντάξεων». Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες στις οποίες μετείχε σημειώνει πώς δεν υπήρξε ρήξη. «Εμείς τους εξηγήσαμε ότι όταν από την άλλη μεριά έχουμε ανθρώπους που έχουν εξουσιοδότηση να διαπραγματευθούμε είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε σοβαρά. Προφανώς πρέπει να βρούμε κάποια άλλη σύνθεση, κάποιο άλλο φόρουμ για να μπορεί να γίνει αυτή η συζήτηση» ανέφερε.

Ερωτηθείς αν στις 30 Ιουνίου θα μπορέσουμε να πληρώσουμε περίπου 1,7 δισ. στο ΔΝΤ, αλλά και μισθούς και συντάξεις, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι πάντα εγγυόμαστε τους μισθούς και τις συντάξεις.

«Ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή καταλαβαίνει ότι πρέπει να είναι μαζί μας, μπροστά σε αυτή τη μάχη που δίνουμε. Αυτή τη μάχη δε τη δίνουμε ούτε για τους τύπους ούτε για τους συμβολισμούς αλλά για μια πραγματικότητα, για μια άλλη μέρα μετά από τις 30 Ιουνίου. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο πως η Ελλάδα μπορεί να περάσει από το μνημόνιο στη νέα εποχή» ανέφερε.

Πρόσθεσε δε «πώς πρέπει ν’ αλλάξει το κλίμα, να έχουμε λύση και για το χρέος και για το χρηματοδοτικό και για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται και αυτά τα βλέπουμε ως ένα μεγάλο πακέτο. Είναι καιρός και η άλλη πλευρά να τα καταλάβει αυτά τα πράγματα, ότι αυτό το πακέτο το χρειάζεται ο ελληνικός λαός και ο ελληνικός λαός υποστηρίζει αυτό το πακέτο».

Ο κ. Τσακαλώτος κληθείς να σχολιάσει την αδιαλλαξία που επιδεικνύουν κάποιοι από τους εταίρους μας τόνισε: «Η Ευρώπη έχει να επιλύσει όχι μόνο πολιτικά, όχι μόνο οικονομικά ζητήματα, αλλά και θέματα δημοκρατίας. Αντέχει αυτή η Ευρώπη τον πλουραλισμό; Αντέχει το γεγονός πώς δεν είναι ανάγκη όλες οι χώρες να έχουν ακριβώς τις ίδιες πολιτικές στην ίδια κατεύθυνση; Είναι μια πολύ μεγάλη στιγμή για την Ευρώπη τώρα που μιλάμε. Το μεγάλο θέμα είναι αν η Ευρώπη αντέχει και θέλει να είναι πλουραλιστική. Ότι θα υπάρχουν και χώρες και οικονομίες που θα έχουν ιδιαιτερότητες και διαφορές»

By