Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Τσακαλώτος: Μέχρι τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για 120 δόσεις και ασφαλιστικές εισφορές

Tα 4 διλήμματα για την Οικονομία και την Κοινωνία παρουσίασε απόψε σε ομιλία του σε πολιτική εκδήλωση στα Ιωάννινα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχτισε την αξιοπιστία της και τώρα είναι σε θέση να ανακοινώσει σημαντικά μέτρα, ενώ άσκησε κριτική στην Ν.Δ και στο ΚΙΝΑΛ.

Το 1ο δίλημμα είναι το πολιτικό σύστημα τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. «Θέλουμε αυτό το πολιτικό σύστημα, να εξελιχθεί να γίνει πιο δημοκρατικό, με μεγαλύτερη διαφάνεια με λιγότερο πελατειακό κράτος» υπογράμμισε ενώ επισήμανε ότι «πριν από το 2009 το πολιτικό σύστημα ήταν κάπως σικέ». Ειδικότερα ανέφερε:

«Ήταν κλειδωμένο το πολιτικό σύστημα. Η πικρή αλήθεια είναι ότι αν δεν είχαμε αυτή την κρίση δεν θα μπορούσαμε να το σπάσουμε. Ήταν το δικό τους σύστημα με τα δικά τους λεφτά, που έπαιρναν από όπου τα έπαιρναν που μπορούσαν να κάνουν αναπαραγωγή ενός φαύλου οικονομικού και κοινωνικού συστήματος και ενός φαύλου πολιτικού συστήματος.

Χρειαζόταν μια κρίση για να καταλάβουμε πώς λειτουργούσε το σύστημα.

Δεν είναι να μιλάμε για σκάνδαλα, αλλά πως θωρακίζουμε το σύστημα από μελλοντικά σκάνδαλα» και ανέφερε μεταξύ άλλων για παράδειγμα το σύστημα Υγείας όπου δεν παίρνει πια ο υπουργός απόφαση για τις τιμές των φαρμάκων, υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις προμήθειες, όπου έχει γίνει η συμφωνία της Βαλέτα με άλλες 8 χώρες για να μπορούμε να διαπραγματευτούμε την τιμή των φαρμάκων, γιατί δεν γινόταν αυτό πριν μια συλλογική αδιαπραγματευση. Επίσης η απλή αναλογική θωρακίζει το σύστημα.

Σημαντικό για το πολιτικό σύστημα είναι συνταγματική αλλαγή . Μου έκανε εντύπωση πως οι παλιοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ δεν μπορούσαν να ψηφίσουν μια πολύ μικρή αλλαγή, να δείξουν πως την χώρα μας δεν είναι οικογενειακή υπόθεση το βουλευτικό αξίωμα των Μητσοτάκηδων των Κεφαλλογιάννηδων, των Βαρβιτσιώτηδων και μας κατηγορούν εμάς για νεποτισμό».

Ο κ. Σημίτης όταν είπε ότι εμείς είμαστε ενοικιαστές σε αυτήν την κυβέρνηση ήταν πολύ βαριά κουβέντα. Το σκέφτηκε, του ξέφυγε, τι κουβέντα είναι αυτή: Εκτός και εάν οι νεοδημοκράτες, ή οι παλιοί του ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως μόνο είναι αυτοί είναι νόμιμοι και μόνιμοι ιδιοκτητες της χώρας και όλοι οι άλλοι είμαστε ενοικιαστές. Εάν δεν κερδίσουμε σε αυτές τις ευρωεκλογές και σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές θα επιστρέψουν αυτοί αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους ιδιοκτήτη σε αυτή την χώρα. Για μας μόνο ο λαός είναι ιδιοκτήτης και όλοι είναι ενοικιαστές, είτε είναι πράσινοι, κόκκινοι, ή μπλε.

Ο υπουργός Οικονομικών στηλίτευσε την αντιπολιτευτική τακτική της Φ. Γεννηματά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

«Πραγματικά δεν ξέρω τι σκέπτεται η κ. Γεννηματά, τι σκέφτεται ο απλός πολίτης του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ, όταν βλέπει αυτούς τους ανθρώπους να μιλάνε υπέρ της ενότητας των δημοκρατικών δυνάμεων και αυτοί συνεχίζουν με βασικό στόχο την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Τι αισθάνεται ένας τέτοιος άνθρωπος, που ήταν προοδευτικός, ήταν με το ΠΑΣΟΚ, που πίστευε στο κοινωνικό κράτος, όταν βλέπει πως η δική του ηγεσία λέει ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, λες και δεν υπάρχει Χρυσή Αυγή, λες και δεν υπάρχει ο Σαλβίνι, λες και δεν υπάρχει ο Όρμπαν, λες και δεν υπάρχει αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ευρώπη».

Το 2ο δίλημμα, είναι η συζήτηση για την μεσαία τάξη που χρειάζεται βοήθεια σε πολλούς τομείς. Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε ψέμα τα όσα υποστηρίζουν η κ. Γεννηματά και ο κ. Μητσοτάκης, πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την μεσαία τάξη και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να βοηθήσει την μεσαία τάξη άλλαξε την αναπτυξιακή πολιτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που παρέθεσε ο υπουργός είναι ότι «τα μεγάλα κονδύλια που πήγαιναν σε μεγάλες υποδομές, τώρα πηγαίνουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ σε λίγο καιρό θα υπάρχει το νομοσχέδιο για μικροχρηματοδοτήσεις».

Τα μεσαία στρώματα τόνισε, δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τον κ. Μητσοτάκη, ενώ υπενθύμισε πως ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ένα ισορροπημένο πακέτο στην Θεσσαλονίκη και συνέχισε:

«Εδώ είναι και η διαφορά με την αντιπολίτευση του κ. Μητσοτάκη. Ψηφίστε μας, θα χτίσουμε την αξιοπιστία μας για ένα δυο χρόνια λέει και μετά θα διαπραγματευτούμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και θα δείτε πόσο θα βοηθήσουμε τα μεσαία στρώματα.

Η διαφορά μας είναι πως εμείς χτίσαμε την αξιοπιστία μας και τώρα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σημαντικά μέτρα.

Το 1ο μέτρο, που θα κατατεθεί στην Βουλή, είτε το Σάββατο είτε την Δευτέρα είναι ένα μεικτό νομοσχέδιο με 120 δόσεις και για τις ασφαλιστικές εισφορές και για τους φόρους. Το είχαμε υποσχεθεί και τώρα μπορούμε να το κάνουμε».

Το 3ο δίλημμα, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, η οποία όμως δεν έχει κοινωνικό ή οικονομικό πρόγραμμα που να δώσει λύση είτε στους αποκλεισμένους είτε στις μεσαίες τάξεις.

«Τους ακροδεξιούς δεν τους αντιμετωπίζεις με ύβρεις αλλά μόνο όταν αντιμετωπίζεις τις κοινωνικές ρίζες πάνω στις οποίες κτίζουν την πολιτική τους» επισήμανε ο υπουργός.

Το 4ο δίλημμα είναι «τι Ευρώπη θέλουμε και τι μπορούμε ρεαλιστικά να ελπίζουμε».

Στην εκδήλωση χαιρέτησαν η Φωτεινή Σκοπούλη, υποψήφια ευρωβουλευτής, πρώην υφυπουργός, πανεπιστημιακός και η Όλγα Νάσση, υποψήφια ευρωβουλευτής, πολιτιστικός Ανθρωπολόγος από την Ελληνική Κοινότητα Ιταλίας.

By