Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Τσακαλώτος: Πρέπει να πάω στο Eurogroup με ψηφισμένη συμφωνία

«Xρειάζεται να πάω αύριο στο Eurogroup με ψήφιση της συμφωνίας, γιατί αύριο αρχίζει η ψήφισή της και στις άλλες βουλές όπως η Φινλανδία… Αν αύριο δεν υπάρχει συμφωνία η Φινλανδία δεν θα ψηφίσει και θα πάμε σε δάνειο – γέφυρα, όσοι θέλουν να το ρισκάρουν αυτό να καταψηφίσουν στο αίτημα μας για το κατεπείγον»

tsakalotos

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, επεσήμανε τους κινδύνους που προκύπτουν αν δεν εγκριθεί η ψήφιση του νέου μνημονίου με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

«Όποιος καταψηφίσει την διαδικασία του κατεπείγοντος για την ψήφιση της συμφωνίας ρισκάρει δάνειο – γέφυρα»είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Εντολή του λαού ήταν η διαπραγμάτευση συμφωνίας… Δεν πρέπει να υπάρχει κανείς και καμία που να δουλεύει για ένα δάνειο – γέφυρα» ανέφερε ακόμη.

Ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι «χρειάζεται να πάω αύριο στο Eurogroup με ψήφιση της συμφωνίας, γιατί αύριο αρχίζει η ψήφισή της και στις άλλες βουλές όπως η Φινλανδία… Αν αύριο δεν υπάρχει συμφωνία η Φινλανδία δεν θα ψηφίσει και θα πάμε σε δάνειο – γέφυρα, όσοι θέλουν να το ρισκάρουν αυτό να καταψηφίσουν στο αίτημα μας για το κατεπείγον».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει τη συμφωνία άφησε μέσω του ΣΚΑΪ ο Αλέξης Μητρόπουλος. «Θα δω τι θα πράξω, θα κάνω προσπάθεια να αποσυρθούν ορισμένα μέτρα πήγαμε σε αποτυχημένη διαπραγμάτευση» είπε. «Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί διαγραφές και εξαναγκασμούς σε παραιτήσεις» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

«Ψηφίζεται ένα μνημόνιο ενώ η κυβέρνηση είχε πει ότι θα φύγουμε από τις πολιτικές της ύφεσης» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης προσερχόμενος στην εθνική αντιπροσωπεία. «Δεν μπορώ να ψηφίσω μνημόνιο δεν έχω εκλεγεί βουλευτής για να ψηφίζω μνημόνια» ξεκαθάρισε ο τέως υπουργός.

«Κατηγορηματικό όχι στην ψήφιση της συμφωνίας και πάλι», είπε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου αναφερόμενη στην αποψινή στάση της, υποστηρίζοντας ότι το μνημόνιο «φτωχοποιεί την κοινωνία και αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η νέα συμφωνία αλλάζει πλήρως την φιλοσοφία της κοινωνικής ασφάλισης και όχι απλώς τα όρια συνταξιοδότησης».

By