Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Τσαβούσογλου: Να μην γίνει η Ελλάδα καταφύγιο πραξικοπηματιών

Νέα προειδοποίηση της Αγκυρας προς την Αθήνα σε σχέση με τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ν. Κοτζιά, δήλωσε πως η Άγκυρα δεν επιθυμεί η Ελλάδα να γίνει καταφύγιο για συνωμότες της απόπειρας πραξικοπήματος, κάνοντας μάλιστα αναφορά σε 995 ανθρώπους που έχουν ζητήσει άσυλο από την Ελλάδα.

Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου συνέχισε λέγοντας ότι όσοι αιτούνται άσυλο θα πρέπει να ερευνηθούν αν έχουν δεσμούς με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, στον οποίο η γείτονα αποδίδει την οργάνωση του πραξικοπήματος.

«Δυστυχώς τα ελληνικά δικαστήρια δεν προχώρησαν στην έκδοση των 8 τούρκων αξιωματικών και αυτό μας απογοήτευσε» ανέφερε ο τουρκος υπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε ότι δύο ακόμη στρατιώτες που κατηγορούνται για απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν επίσης κατέφυγαν στην Ελλάδα και η Τουρκία ζήτησε την έκδοσή τους.

Απαντώντας ο Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε την ελληνική θέση ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν από τα ελληνικά δικαστήρια και θα πρέπει να τις σεβαστούμε.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται στην Τουρκία, σε διήμερη επίσκεψη εργασίας. Εκτός από τη συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε και το προεδρικό μέγαρο όπου έγινε συνάντηση και με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ατζέντα βρίσκονται διμερή αλλά και περιφερειακά θέματα, ενώ οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε μια δύσκολη περίοδο, μετά την αποτυχία των συνομιλιών για το κυπριακό ζήτημα, αλλά και την απόφαση των 27 της ΕΕ να επανεξετάσουν τα κονδύλια που σχετίζονται με την ενταξιακή πορεία της γείτονος.

«Είναι σπουδαίο Ελλάδα και Τουρκία να αποτελούν άγκυρα σταθερότητας σε έναν κόσμο που αλλάζει και έχει αστάθειες. Έχουμε διαφωνίες, αλλά αναπτύσσουμε μια θετική ατζέντα για να προχωρήσουμε στις μεταξύ μας σχέσεις» δήλωσε από τη μεριά του ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών. «Στηρίζουμε με πάθος τη Δημοκρατία στην Τουρκία και ταχθήκαμε εξαρχής ενάντια στο πραξικόπημα. Η Ελλάδα έχει ταχθεί με τη μεγαλύτερη ειλικρίνεια και συνέπεια υπέρ του δρόμου της Τουρκίας προς την ΕΕ» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By