Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Τσαβούσογλου: Τα τουρκο-συριακά σύνορα παραμένουν ανοικτά

Τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία παραμένουν ανοικτά και έως 55.000 άνθρωποι διαφεύγουν αυτή τη στιγμή προς αυτά, υποστήριξε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

tsavousoglouA

Τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία παραμένουν ανοικτά και έως 55.000 άνθρωποι διαφεύγουν αυτή τη στιγμή προς αυτά, υποστήριξε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Συνεχίζουμε αυτή την πολιτική των ανοικτών συνόρων για τους ανθρώπους που διαφεύγουν από τη Συρία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθώς αναχωρούσε από τη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ.

«Έχουμε ήδη δεχθεί 5.000 απ” αυτούς, άλλοι 50.000 έως 55.000 βρίσκονται στο δρόμο προς τα σύνορα και δεν μπορούμε να τους αφήσουμε εκεί επειδή οι (ρωσικές) αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται … Επιτίθενται στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τους αμάχους», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

Όπως διαπίστωσε ωστόσο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, το τουρκικό μεθοριακό πέρασμα του Οντσούπιναρ παραμένει σήμερα κλειστό για τους χιλιάδες Σύρους που συνωστίζονται εκεί για να ξεφύγουν από την επίθεση των στρατευμάτων του καθεστώτος της Δαμασκού, που υποστηρίζεται από τους Ρώσους.

Η επίθεση εξαπολύθηκε στην αρχή της εβδομάδας γύρω από την πόλη του Χαλεπιού.

Ο Τσαβούσογλου δεν έδωσε την παραμικρή διευκρίνιση για το πότε η Τουρκία θα ανοίξει το μεθοριακό πέρασμα, τη στιγμή που σύμφωνα με στοιχεία που είχε ο ΟΗΕ χθες, Παρασκευή, 20.000 άνθρωποι είχαν ήδη συγκεντρωθεί στο Μπαμπ αλ-Σαλάμα, δηλαδή από τη συριακή πλευρά του Οντσούπιναρ.

Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης της τουρκικής επαρχίας Κιλίς, στην οποία ανήκει το Οντσούπιναρ, δήλωσε σήμερα πως περίπου 35.000 σύροι πρόσφυγες έφθασαν το τελευταίο 48ωρο στα τουρκικά σύνορα κοντά στην πόλη Κιλίς και εγκαθίστανται σε καταυλισμούς στη συριακή πλευρά της μεθορίου.

Ο κυβερνήτης Σουλεϊμάν Ταπσίζ δήλωσε ακόμη, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οντσούπιναρ, πως άλλοι 70.000 Σύροι είναι πιθανό να καταφθάσουν εκεί, αν συνεχισθουν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και η προέλαση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος.

«Οι πόρτες μας δεν είναι κλειστές, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη να φιλοξενήσουμε αυτούς τους ανθρώπους μέσα στα σύνορά μας», δήλωσε ο Ταπσίζ, προσθέτοντας ότι στους πρόσφυγες έχουν δοθεί τρόφιμα, κουβέρτες και σκηνές.