Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Τσαβούσογλου: Θα συνεργαστούμε με την Ελλάδα στην Αν. Μεσόγειο αλλά όχι με την Κύπρο

Εκτός ενεργειακού κάδρου ως προς τη διαχείριση και τον έλεγχο των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί να θέσει η Άγκυρα την Λευκωσία, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις νέες επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σλοβάκο υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, πλην της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Παράλληλα, επιτέθηκε εναντίον της Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι η ένταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις ήρθε ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων γεώτρησης της τουρκικής πλευράς στην ανατολική Μεσόγειο και τη συμφωνία που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης στην Τρίπολη της Λιβύης, για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τη χάραξη ξεχωριστής κοινής ΑΟΖ.

Αναλυτικά, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε τα εξής:

«Η Ε.Ε., η οποία δυστυχώς δεν είναι αντικειμενική και επειδή κινείται μόνο με την αντίληψη της αλληλεγγύης διατηρώντας μια στάση μακριά από την πραγματικότητα, υπήρξαν κάποιες αρνητικές εξελίξεις μεταξύ μας.

Αλλά εμείς σε όλα αυτά τα θέματα, ενώ υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, στο θέμα του ίσου διαμοιρασμού του πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, πλην του “ελληνοκυπριακού τομέα”. Ενώ η Τουρκία έχει αυτή τη θετική προσέγγιση, θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε ενάντια στις προσεγγίσεις που αποκλείουν την Τουρκία».

Η τοποθέτηση Τσαβούσογλου έρχεται ένα εικοσιτετράωρο μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος ανακοίνωσε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να διεξαγάγει υποθαλάσσιες έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στις περιοχές θαλάσσιας ευθύνης που είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης στην Τρίπολη της Λιβύης, στο πλαίσιο του Μνημονίου που είχαν συνυπογράψει τον περασμένο Νοέμβριο.

«Λόγω της συμφωνίας μας με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις μας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη. Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να τονίσω πως είμαστε αποφασισμένοι»,πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ερντογάν.

Τουρκία: Θα κάνουμε γεωτρήσεις ανάμεσα σε Καστελόριζο και Λιβύη

Για την κατάσταση στην Ίντλιμπ
Κατά τα λοιπά, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην επαρχία Ίντλιμπ της Συρίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη χαρακτήρισε «σοβαρή», σημειώνοντας πως λόγω των επιθέσεων του καθεστώτος Άσαντ μεγάλος αριθμός ανθρώπων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του.

«Το καθεστώς επιτέθηκε και στους δικούς μας στρατιώτες. Απαντήσαμε απανωτά και με το παραπάνω. Σε αυτό το θέμα ανακοινώσαμε την αποφασιστικότητά μας και στη Ρωσία», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Τέλος, ο κ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι το Σάββατο φτάνει αντιπροσωπεία από την Ρωσία για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση.

«Στόχος μας είναι να σταματήσουν οι επιθέσεις του καθεστώτος και να δοθεί ώθηση στην πολιτική διαδικασία», ανέφερε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By