Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

Τσένι: «Eνήμερος ο Μπους για τα βασανιστήρια της CIA»

«Πιστεύω ότι αυτή η έκθεση είναι ελεεινή. Μου φαίνεται ότι έχει πολλά λάθη»

Bush Attends Ceremonial Swearing In Of Veterans Affairs Secretary

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι δήλωσε χθες ότι η έκθεση της Γερουσίας για τη χρήση βασανιστηρίων από τη CIA κατά τις ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατία είναι «γεμάτη μ…..».

«Πιστεύω ότι αυτή η έκθεση είναι ελεεινή. Μου φαίνεται ότι έχει πολλά λάθη», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Τσένι, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπό τον Τζορτζ Ου. Μπους από το 2001 μέχρι το 2009, εποχή κατά την οποία η CIA εφάρμοζε το πρόγραμμα κράτησης και ανάκρισης.

Σύμφωνα με την έκθεση της Γερουσίας, τα βασανιστήρια της CIA κατά φερόμενων ως τρομοκρατών δεν συνέβαλαν στην εξασφάλιση καμίας χρήσιμης πληροφορίας. Η Επιτροπή Πληροφοριών τονίζει ακόμη ότι η υπηρεσία παραπλάνησε τόσο τον Λευκό Οίκο όσο και το Κογκρέσο σχετικά με το πρόγραμμα προωθημένων μεθόδων ανάκρισης που χρησιμοποιούσε.

«Με συγχωρείτε, η έκθεση αυτή είναι γεμάτη μ…..», ανέφερε ο Τσένι.

«Δεν έκαναν καν τον κόπο να ρωτήσουν τους ανθρώπους που εμπλέκονταν σε αυτό το πρόγραμμα», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι ο πρώην πρόεδρος Μπους γνώριζε τις περισσότερες λεπτομέρειές του.

«Ο ισχυρισμός που θέλει να περάσει η επιτροπή ότι με κάποιο τρόπο η υπηρεσία δρούσε ανεξέλεγκτα και ότι δεν μας ενημέρωνε –ότι δεν ενημέρωνε τον πρόεδρο– είναι σκέτο ψέμα», επεσήμανε ο πρώην αντιπρόεδρος.

Ο πρόεδρος Μπους «γνώριζε όλα όσα έπρεπε και ήθελε να γνωρίζει» σχετικά με το πρόγραμμα ανακρίσεων της CIA, συμπλήρωσε ο ίδιος. «Γνώριζε τις μεθόδους (…) δεν έγινε καμία προσπάθεια από μέρους μου να του τα αποκρύψω (…). Ήταν πλήρως ενημερωμένος», τόνισε ο Τσένι.

Παράλληλα ο Τσένι υπογράμμισε ότι το ανακριτικό πρόγραμμα της CIA έσωσε ζωές και ότι η υπηρεσία αξίζει «επαίνους και όχι καταδίκες».

«Στην πραγματικότητα παρήγαγε χρήσιμες πληροφορίες που έπαιξαν ζωτικό ρόλο στην επιτυχία μας να κρατήσουμε την χώρα ασφαλή από άλλες επιθέσεις», διευκρίνισε.

«Τι θα έπρεπε να έχουμε κάνει (με τον Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ, τον φερόμενο εγκέφαλο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου); Να τον φιλήσουμε στα μάγουλα και να του πούμε: “Σε παρακαλούμε, πες μας όσα γνωρίζεις”; Σίγουρα όχι», συμπλήρωσε.

«Κάναμε αυτό ακριβώς που έπρεπε να κάνουμε για να πιάσουμε όσους προετοίμασαν την 11η Σεπτεμβρίου και για να αποτρέψουμε άλλες επιθέσεις. Εκπληρώσαμε τις δύο αυτές αποστολές», σημείωσε ο Τσένι.

By