Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020

Τσιόδρας – Χαρδαλιάς από Ξάνθη: Είναι κρίμα να πάει χαμένη η προσπάθεια

Την ανάγκη πιστής εφαρμογής των μέτρων επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος μετέβη εκτάκτως το πρωί της Παρασκευής με ελικόπτερο σούπερ πούμα στην Ξάνθη μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, για το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει μετά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες μέρες.

«Μιλήσαμε με όλους τους τοπικούς παράγοντες για να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια, να μηδενίσουμε τον ιό, να μην υπάρχει φόβος στον κόσμο. Υπάρχουν επιστημονικοί τρόποι να περιορίσουμε τον ιό και τη μετάδοσή του, τους ξέρουμε και περιλαμβάνει όλα αυτά που σας ανάφερα.

Επίσης, περιλαμβάνει τον περιορισμό των επαφών μας στον πολύ στενό οικογενειακό μας κύκλο, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο των επτά ημερών, ώστε να μειωθεί η μετάδοση του ιού στην περιοχή και να τον μηδενίσουμε, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές στον κόσμο», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη που είχε με τοπικούς φορείς

Παράλληλα εξήγησε πως η έξαρση των κρουσμάτων αφορά κοινότητες του Δήμου Μύκης κυρίως και θα αντιμετωπιστεί με επιστημονικό τρόπο, με εκτεταμένο εργαστηριακό έλεγχο, τον περιορισμό και την απομόνωση των κρουσμάτων και τη νοσηλεία των πιο βαριών περιστατικών.

Ήδη, ξεκίνησαν έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ και από αύριο, Σάββατο, θα είναι σαρωτικοί, προκειμένου να γίνει πλήρης χαρτογράφηση της επιδημίας, ενώ στη διαδικασία των ελέγχων θα συμμετάσχει και ο στρατός.

Ο λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι υπήρξε μιαχαλάρωση στην τήρηση των μέτρων τις τελευταίες εβδομάδες, την οποία απέδωσε στην κόπωση.

«Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά χρειάζεται ομόνοια, χρειάζεται μια κοινή προσπάθεια απ” όλους και δεν πρέπει να αγνοήσουμε το μήνυμα. Υπήρχε δυστυχώς μια χαλάρωση των μέτρων τις τελευταίες εβδομάδες.

Το καταλαβαίνω. Υπήρχε μία κόπωση του πληθυσμού, μία κούραση απ” όλους αλλά είναι κρίμα να πάει χαμένη όλη αυτή η προσπάθεια που έγινε», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, είπε ότι πολλά από αυτά αφορούν ασυμπτωματικούς και είναι στενές επαφές ατόμων που νοσηλεύονται.

«Οι κλειστοί χώροι είναι οι κύριοι χώροι που μεταδίδεται ο ιός. Πάνω από το 99% των μεταδόσεων γίνεται σε κλειστούς χώρους κι εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Εμείς θα πάμε να ελέγχουμε όλο τον πληθυσμό, όποιον θέλει, αλλά το πιο σημαντικό είναι όσοι έχουν συμπτώματα να ελέγχονται και να απομονώνονται» ανέφερε.

Ο καθηγητής απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής μιας γενικευμένης καραντίνας σε όλη τη γεωγραφική επικράτεια της Ξάνθης, σημειώνοντας ότι αν τηρηθούν όλα τα παραπάνω τότε ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού θα περιοριστεί και θα μηδενιστεί.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι τα επόμενα 24ωρα θα είναι δύσκολα και πως πρέπει να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα επόμενα 24ωρα θα είναι δύσκολα, αλλά με τον μοναδικό τρόπο που οι κάτοικοι του Εχίνου και της Ξάνθης έδωσαν τη μάχη στο πρώτο στάδιο και την κέρδισαν, έτσι πρέπει ουσιαστικά να κερδίσουμε και αυτήν τη μάχη που θα δοθεί τις επόμενες μέρες με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού» επισήμανε ο υφυπουργός και συνέχισε:

«Κάνουμε έκκληση και παράκληση προς όλους να εφαρμόζουν τα μέτρα. Δεν υπάρχει τυπικά κάτι άλλο για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούν οι κάτοικοι. Αν τα μέτρα εφαρμοστούν, αν τα τεστ γίνουν, αν υπάρχει συνεργασία, που υπήρχε μέχρι τώρα, νομίζω ότι δεν θα έχουμε κανέναν πρόβλημα.

Χρειάζεται νηφαλιότητα, χρειάζεται συνεργασία και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε σε όλη τη χώρα ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να είμαστε σε επαγρύπνηση.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι πρέπει οι κάτοικοι της Ξάνθης να καταλάβουν ότι αυτός ο όμορφος τόπος πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητά και για να γίνει αυτό, για να συνεχίσουμε να είμαστε περήφανοι, πρέπει και στους τέσσερις δήμους να δώσουμε τα επόμενα 24ωρα την κοινή μάχη του περιορισμού του ιού».

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε, ακόμη, ότι τις επόμενες ημέρες ο ΕΟΔΥ θα ορίσει επιδημιολογικό και οργανωτικό υπεύθυνο, οι οποίοι θα αναλάβουν τον συντονισμό των ομάδων που θα κάνουν τα δειγματοληπτικά τεστ στους κατοίκους της Ξάνθης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By