Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Τσιόδρας: Οριστικό τέλος στην ευρεία χρήση μασκών και γαντιών από τους πολίτες

Ξεκάθαρος ο Σωτήρης Τσιόδρας για τις μάσκες και τα γάντια. Τα μειονεκτήματα και πώς μπορούν να μετατραπούν σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Όλη η ενημέρωση σε βίντεο.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας… μίλησε:

Τόσο οι μάσκες μιας χρήσης, όσο και τα γάντια που χρησιμοποιούνται ευρέως από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μας στις εξωτερικές μας μετακινήσεις δεν συστήνονται από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε ό, τι αφορά την προστασία από τον κορονοϊό.

Κυρίως σε ότι αφορά τα γάντια, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας ήταν κατηγορηματικός στην καθιερωμένη ενημέρωση το απόγευμα της Πέμπτης, 09.04.2020.

“Θα πρέπει να σταματήσουμε να φοράμε γάντια μιας χρήσης στις εξωτερικές μας δραστηριότητες. Ο ΠΟΥ δεν συστήνει τη χρήση γαντιών ως μέσου χρήσης της ασθένειας από τον νέο κορονοϊό. Ας αφήσουμε τα γάντια για τους εργαζόμενους της υγειονομικής περίθαλψης” τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα τα γάντια λειτουργούν ως μια απόσπαση της προσοχής μας από τον καθαρισμό και την υγιεινή των χεριών μας.

“Αντίθετα εμείς να πλένουμε συχνά τα χέρια μας ή να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό μετά από επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ στο φαρμακείο ή όταν χρησιμοποιούμε δημόσιες συγκοινωνίες. Αυτή τη στρατηγική είναι μια καλύτερη άμυνα έναντι του ιού”, τόνισε ο καθηγητής.

Δείτε ποια είναι τα επιστημονικά επιχειρήματα κατά της χρήσης των γαντιών, η αδιάκριτη χρήση των οποίων “είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη βλάβη παρά καλό”, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα:

Υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η χρήση τους προσφέρει προστασία από τον ιό.

Τα γάντια δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση, μπορούν εύκολα να σχιστούν ή να κάνουν μικρές οπές, τρυπούλες που μπορεί εύκολα να παραβλεφθούν και να θέσουν εύκολα σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το άτομο που φοράει τα γάντια.

Η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό και όχι στο πλύσιμο των χεριών συχνά. Επίσης μας προσφέρει μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας. Και οδηγεί στη χρήση τους πέρα από την προβλεπόμενη μόνο χρήση τους.
Ο ιός μπορεί να μολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που μολύνει τα χέρια. Για παράδειγμα:

Θα αγγίξετε μια μολυσμένη χειρολαβή π.χ. σε ένα σούπερ μάρκετ, τα γάντια μπορεί να μολυνθούν εκεί.

Αν αγγίξετε το πρόσωπό σας με τα ίδια μολυσμένα γάντια αυξάνεται ο κίνδυνος να εκτεθείτε στον ιό. “Θεωρείστε το δεδομένο ότι θα γίνει” τόνισε ο κ. Τσιόδρας, λέγοντας ότι σε έρευνες έχει αποδειχθεί ότι αγγίζουμε το πρόσωπο μας κατά μέσο όρο 3 έως και 23 φορές ανά ώρα.

Τα χρησιμοποιημένα γάντια απορρίπτονται συχνά σε δημόσιους χώρους, στο καροτσάκι των αγορών ή στον δρόμο.

Επιπλέον όταν βγάζουμε τα γάντια μπορεί να επιμολυνθούμε γι’ αυτό το καλό πλύσιμο των χεριών αμέσως μετά το βγάλσιμο των γαντιών είναι απαραίτητο.

Η επιτροπή συμφώνησε με τα συμπεράσματα της επιτροπής του Ευρωπαϊκού CDC και κατέληξε πως “Με δεδομένη την τρέχουσα πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, η επιτροπή δεν συστήνει στην παρούσα φάση την γενικευμένη χρήση μάσκας”, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Ωστόσο, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού, θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση της μάσκας και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τυχόν εφαρμογή ενός παρόμοιου μέτρου ανάλογα με την πορεία της επιδημίας και σε συγκεκριμένους χώρους, όπως αυτοί που προτείνονται από το ECDC. Κυρίως για την αποφυγή διασποράς από ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Τσιόδρα, επίσης, συζητήθηκε και η πιθανή αύξηση κινδύνου από λανθασμένη χρήση της μάσκας από υγιείς καθώς και η ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως της διατήρησης της απόστασης και της υγιεινής των χεριών, που είναι τα δύο πιο σημαντικά μέτρα.

“Για όλα τα μέτρα προφύλαξης θα επανατοποθετηθούμε και για τη χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας και τα επιστημονικά στοιχεία που διαθέτουμε”, τόνισε ο καθηγητής.

Επιπρόσθετα η επιτροπή τοποθετήθηκε σχετικά με τη χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα, τις περίφημες μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας, οι οποίες δεν συστήνονται κι είναι και επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που ανήκουν στο γενικό κοινό.

Μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο. Αυτές οι μάσκες είναι χρήσιμες για τους γιατρούς εντατικής θεραπείας, τους αναισθησιολόγους, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που διασωληνώνουν τον άρρωστο πριν φτάσει στην μονάδα εντατικής θεραπείας, στα επείγοντα περιστατικά και είναι στην εμπροσθοφυλακή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By