Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τσίπρας: Αν συμβουλεύουν τον Μητσοτάκη ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, έχει ανόητους συμβούλους

Όταν ένας Πρωθυπουργός αποφασίσει να πάει σε πρόωρες εκλογές, είναι είτε απολύτως βέβαιος ότι θα τις κερδίσει, είτε είναι απολύτως βέβαιος ότι αυτό που έρχεται, δεν μπορεί να το διαχειριστεί, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 

Την ευχή του ο ελληνικός τουρισμός να «είναι ένα αποκούμπι» σε αυτή τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία για τη χώρα, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια παρέμβασής του, στο πλαίσιο της 30ης τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Ως προς την πορεία του ελληνικού τουρισμού τη φετινή σεζόν, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τόσο ο τουρισμός, όσο και η κυβέρνηση που είναι σήμερα, θα πρέπει να συγκριθούν με τις επιδόσεις του 2019, θυμίζοντας ότι επί των ημερών της διακυβέρνησής του οι αφίξεις τουριστών στη χώρα έφτασαν στα 34 εκατομμύρια, ενώ καταγράφηκε αύξηση κατά 3% του ΑΕΠ, λόγω της ανοδικής πορείας του τουρισμού.

Πέραν των απόλυτων συγκρίσεων, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε δύο παραμέτρους ως κρίσιμες για την πορεία του κλάδου, λέγοντας αφενός ότι «η αύξηση του τουρισμού στη χώρα σήμερα δεν είναι γραμμική. Δεν είναι όλοι Σαντορίνη και Μύκονος», όπως είπε και αφετέρου το «κρίσιμο αποτύπωμα στο τέλος της ημέρας είναι όταν θα κάνουν ταμείο οι τουριστικές επιχειρήσεις», εκτιμώντας ότι το περιθώριο κερδών από τη διαφορά εσόδων -εξόδων τους είναι εξαιρετικά περιορισμένο, λόγω της «τρομακτικής αύξησης» του ενεργειακού κόστους.

Παρόλα αυτά, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πολύ θετικό το ότι σε αυτές τις συνθήκες το τουριστικό προϊόν αντέχει», σχολιάζοντας παράλληλα πως το μεγάλο πρόβλημα για τους ανθρώπους του κλάδου είναι η έκρηξη του ενεργειακού κόστους. Μάλιστα ευχήθηκε να ξεπεράσουμε ως χώρα τον πήχη του 2019, τονίζοντας την ίδια ώρα ότι ο κρισιμότερος κρίκος για την ανάπτυξη του κλάδου είναι το ανθρώπινο δυναμικό του.

Μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ

Κληθείς, ακόμη, να σχολιάσει την τρέχουσα συγκυρία, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθύμισε πως στη διάρκεια της διακυβέρνησής του «είχαμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας και δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολιτική», παρατηρώντας, ωστόσο, ότι «για να ανασάνουμε από το κύμα αυτό της ακρίβειας, το τρομακτικό, πρέπει να πάμε σε γενναίες παρεμβάσεις». Ως τέτοιες, ο κ. Τσίπρας κατονόμασε την μείωση ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης, αλλά και την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Επιπλέον, ο ίδιος έκανε λόγο για «πολύ φτωχό επιχείρημα» από πλευράς του Πρωθυπουργού ως προς τη διατήρηση του Ειδικού φόρου Κατανάλωσης και συνέχισε, λέγοντας πως αν θέλει η κυβέρνηση να ακολουθήσει μια πιο δίκαιη πολιτική ας μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα επίπεδα που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ας φορολογήσει τους πολύ πλούσιους αλλιώς. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές για το πακέτο των 40δις ευρώ που διέθεσε η κυβέρνηση για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας στη διάρκεια της πανδημίας, διερωτώμενος «που πήγαν αυτά τα λεφτά» και απάντησε «εγώ λέω ότι εμείς θα το κάναμε», αναφορικά με την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Σύμφωνα, ακόμη, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, είχε όλες τις ατυχίες του κόσμου», αλλά την ίδια ώρα «είχε μια μεγάλη ευλογία αυτή η κυβέρνηση, δεν είχε ούτε μνημόνια, ούτε τρόικα», όπως είπε, προσθέτοντας πως «δεν έχουμε περιορισμούς» αυτήν την περίοδο, ψέγοντας ταυτόχρονα το Μέγαρο Μαξίμου για το ότι δημιουργεί μεγάλες ανισότητες.

Απαντώντας ως προς το ύψος του Προγράμματος Κοινωνικού τουρισμού, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «ορθώς το πρόγραμμα είναι αυξημένο. Θα έπρεπε να είναι ακόμη πιο αυξημένο κατά την άποψή μου», αφού θα αποτελούσε μια σημαντική ενίσχυση και του τουριστικού προϊόντος.

Με φόντο, ακόμη, τα σενάρια πρόωρων εκλογών, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε πως για πρώτη φορά το ενδεχόμενο αυτό «συζητιέται πολύ καιρό, σχεδόν από την επόμενη της εκλογής της κυβέρνησης αυτής» με επίκληση του πολιτικού κλίματος και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να υιοθετήσει τις χθεσινές προτάσεις του, ώστε να υπάρχει ένας «σοβαρός πολιτικός διάλογος», αλλά και αντιπαράθεση πάνω σε προγράμματα.

Επικαλούμενος την εμπειρία του ως Πρωθυπουργού επί 4,5 χρόνια, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ως προς την προσφυγή του σε πρόωρες εκλογές ότι «στη δεύτερη που ταλαντεύτηκα, αποφάσισα να μην πάω», σημειώνοντας επιπλέον πως όταν ένας Πρωθυπουργός αποφασίσει να πάει σε πρόωρες εκλογές, είναι είτε απολύτως βέβαιος ότι θα τις κερδίσει, είτε είναι απολύτως βέβαιος ότι αυτό που έρχεται, δεν μπορεί να το διαχειριστεί.

Υπό αυτό το πρίσμα, «αν κάποιοι συμβουλεύουν τον κ. Μητσοτάκη ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές με μεγάλη βεβαιότητα έχει μάλλον ανόητους συμβούλους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, δείχνοντας προς το προχθεσινό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Ως προς το προσκλητήριο του κόμματός του στις προοδευτικές δυνάμεις για την επαύριον των εκλογών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξήγησε ότι «η απεύθυνσή μας γίνεται στις προοδευτικές δυνάμεις, σε όσες αυτοαποκαλούνται προοδευτικές δυνάμεις στο πολιτικό σύστημα», για τις οποίες παρατήρησε ότι «δεν μπορεί να το ξορκίζουν, ούτε να λένε γενικόλογα» ένα ενδεχόμενο συνεργασίας τους.

Στον αντίποδα, «θα συζητήσουν προγραμματικά;» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως «η συζήτηση πρέπει να γίνει σε προγραμματική βάση, οι συγκλίσεις και αποκλείσεις να έχουν ως βάση τα προγράμματα» και ο ελληνικός λαός στη συνέχεια θα αποφασίσει.

Ως προς το πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, «όλοι είμαστε ανήσυχοι διότι βλέπουμε ότι φέτος είναι μια χρονιά πολύ μεγάλης έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στηλιτεύοντας την κυβέρνηση ότι με τις επιλογές της «μας κάνουν μέρος της κρίσης», τη στιγμή που αναβαθμίζεται ο γεωπολιτικός ρόλος της Τουρκίας.

Υπαρκτός ο κίνδυνος εμπλοκής

Εστιάζοντας, στην ίδια κατεύθυνση, στο γεγονός ότι 1-1,2 εκατομμύρια τουρίστες από τη Ρωσία θα κατευθυνθούν φέτος προς την Τουρκία αντί της Ελλάδας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε πως «ο κίνδυνος εμπλοκής πάντοτε υπάρχει», υπεραμυνόμενος, για το λόγο αυτό, της ύπαρξης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας.

«Πάντοτε σε επίπεδο ρητορικής εγώ απαντούσα. Πάντοτε δούλευα και δούλευα εντατικά, ώστε να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, καταλήγοντας πως το ενδεχόμενο «το ατύχημα να μετεξελιχθεί σε κρίση αυτό είναι αμεριμνησία, που δεν μπορεί αν έχει μια κυβέρνηση της χώρας».

By