Απαντώντας στη βουλή, κατά την «Ωρα του Πρωθυπουργού» σε ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη για την απόφαση που ελήφθη στο Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του σε σφοδρές επιθέσεις εναντίον του προέδρου της ΝΔ.
Την Τρίτη αντί να συζητάτε σαχλαμάρες και κουτσομπολιά για πρωινάδικα για το πού ήταν ο Τσακαλώτος, να κάνουμε συζήτηση επί της ουσίας και να βρούμε τον τρόπο σε αυτό το πλαίσιο συμφωνίας για να έχουμε δικαιότερη κατά νομή βαρών και ελαφρύνσεων».
«Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης μόνοι μας γιατί μόνοι μας το κάνουμε 2 χρόνια τώρα δίνοντας μάχη να σταθεί η κοινωνία όρθια. Κρινόμαστε αλλά κρίνεται και η αντιπολίτευση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός εξαπολύοντας νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «στην πρώτη αξιολόγηση ενώ είπε ότι δεν βιάζεται, τελικά βιάστηκε γιατί τον πίεσαν ακραίοι του κόμματός του και δανεισμένοι εκδότες άρχισε να μιλά για εκλογές. Το ίδιο επανέλαβε και την δεύτερη φορά. Λογικό να κάνουμε λάθη αλλά να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Λέει όμως τα ίδια. Δεν παίρνει θέση έναντι της αξιώσεις του ΔΝΤ για μέτρα. Όχι μόνο δεν βάζει πλάτη αλλά πάει στο Βερολίνο λίγο πριν την κρίσιμη διαπραγμτευση και ρίχνει το βάρος στην κυβέρνηση στην ελληνική πλευρά για την καθυστέρηση όπως έκαναν και οι ευρωβουλευτές του».
«Η Γερμανική γλώσσα έχει μια λέξη που είναι αμετάφραστη στα ελληνικά «Φρεντνταμ» και σημαίνει ντροπή για κατι που κάνει άλλος. Αυτό αισθάνομαι για την στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βερολίνο λίγο πριν την κρίσιμη αξιολόγηση. Είναι στάση αντιπατριωτική» συνέχισε σε οξείς τόνους.
«Θα έχανε ή θα κέρδιζε το πολιτικό σύστημα της χωρας και η αντιπολίτευση αν στην 1η και 2η αξιολόγηση βγαίνατε και λέγατε ότι διαφωνείτε με την κυβέρνηση αλλά στηρίζω την προσπάθεια να μην επιβληθούν οι παράλογες απαιτήσεις. Όπως λένε και οι αγγλοσάξονες και ο φίλος μου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ήταν win win. Ούτε την στοιχειώδη εξυπλναδα δεν είχαν. Το πάθος για επιστροφή στην εξουσία είναι ισχυρότερο από το πατριωτικό καθήκον» επέμεινε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός υπερθεμάτισε, τέλος, για τις δυνατότητες της πολιτικής διαπραγμάτευσης υποστηρίτονας ότι «η διέξοδος βρέθηκε στο πεδίο της πολιτικής και όχι των τεχνικών κλιμακίων. Η χώρα δεν είναι μόνη και ικέτης. Ήρθαν στην χώρα μας σπουδαίοι ηγέτες: Ομπάμα, Πόυτιν, Πάπας, Ολάντ, ηγέτες του Νότου και δημιούργησαν μέτωπο και ασπίδα και πολιτικό επίπεδο. Διαμορφώθηκαν νέες συμμαχίες και συσχετισμοί. Η Ελλάδα σταμάτησε να είναι η χώρα της καρπαζιάς όπως την παραλάβαμε και έγινε χώρα με σπουδαίο γεωπολιτικό ρόλο. Δεν κατάλαβαν τίποτα ούτε όταν ο Ομπάμα ήρθε και έβγαλε τον σπουδαίο λόγο. Τώρα έπαθαν στραπάτσο. Λυπάμαι που δεν καταλαβαίνουν».
Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα είπε ότι θα επικεντρωθούν σε αυτό που κάποιοι ονομάζουν αλλαγή στο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. «Αν με ρωτάτε κ. Λεβέντη αν συμφωνώ σε αυτή την αλλαγή μείγματος θα σας πω όχι όμως όταν πας σε μια διαπραγμάτευση θα αναγκαστείς να κάνεις υποχωρήσεις» πρόσθεσε και στη συνέχεια είπε ότι «έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό».
Κατά τον κ. Τσίπρα «συμφωνήσαμε για πρώτη φορά έπειτα από 7 χρόνια να αφήσουμε πίσω τις πολιτικές της λιτότητας και να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα ενισχύουν την παραγωγή νέου πλούτου, τις επενδύσεις, την εργασία. Δεν υπάρχει πλέον η παράλογη απαίτηση – που δεν είναι τελευταία είναι απαίτηση πάνω στο τραπέζι από τα Χριστούγεννα του 2015 – για μέτρα 2% του ΑΕΠ,3,6 δισ. και μάλιστα μετά τη λήξη του προγράμματος».
Αντιθέτως, είπε ο κ. Τσίπρας, το πλαίσιο στο οποίο συζητάμε είναι ότι όποιες μεταρρυθμίσεις συμφωνηθούν από 1/1/2019 θα εφαρμοστούν υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.
«Αυτό σημαίνει ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνσης που θα προκύπτει από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι πιστωτές μας θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης από τις αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς. Αυτό κάποιοι δείχνουν να μην το κατανοούν» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
«Δεν θα ακούσετε από εμάς πανηγυρισμούς και θριαμβολογίες. Δεν μπορούμε να κρύβουμε την ικανοποίηση όταν ακούμε να μιλούν για ανάγκη να σταματήσει τερματισμός στην παράλογη επιμονή για επιπλέον λιτότητα. Θέλω να δώσω εύσημα στον Τσακαλώτο-Χουλιαράκη. Πρόκειται για μια ηχηρή απάντηση σε όσους καταστροφολογούσαν ότι θα τα δώσουμε όλα με άτακτη υποχώρηση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.