Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

Τσίπρας: Από οικονομολόγους καήκαμε

Αλέξης

Όσοι έχουν κρυφό πόθο να αναδιατάξουν την Ευρωζώνη με αφορμή την Ελλάδα δεν θα το καταφέρουν

tsipras

Την αισιοδοξία του για καλή έκβαση των πραγμάτων εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη.

Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που είχαμε όλο αυτό το διάστημα, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που ορισμένοι επιχειρούν να βάλουμε ακόμη και στο και πέντε, είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε στη συμφωνία και τη δανειακή στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, που θα δώσει τέλος στην αβεβαιότητα, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί. Όλες οι προθέσεις έχουν γίνει φανερές, ούτε οι αδυναμίες της Ευρώπης δεν μπορούν να κρυφτούν. Πιστεύω ότι όσοι έχουν κρυφό σχέδιο να αναδιατάξουν την Ευρωζώνη δεν θα τα καταφέρουν. Η Ελλάδα δεν θα τους δώσει αφορμή», είπε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό που είδαμε το τελευταίο διάστημα ως μια σύγκρουση της Ελλάδας, κρύβει μια βαθιά τομή για την Ευρώπη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι συγκρούστηκε η συντηρητική αντίληψη της Ευρώπης με τον προοδευτισμό και υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας θα διαψεύσει τις Κασσάνδρες.

«Από εκεί και πέρα στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε τους όρους μιας μακράς διαδικασίας ανάπτυξης της χωράς», τόνισε.

Αναφερόμενος στα εσωτερικά είπε ότι πρέπει «να αλλάξουμε κι εμείς δίνοντας σκληρή μάχη εντός, ανατρέποντας όλα όσα έφεραν την Ελλάδα εδώ», όπως την εκτεταμένη διαφθορά, την φοροδιαφυγή και τα δίκτυα της διαπλοκής.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν την χώρα μας στο να χτυπηθεί τόσο σκληρά από την κρίση καθώς, όπως σημείωσε, τα τελευταία πέντε χρονιά αυτά τα ζητήματα διευρύνθηκαν.

Μεταξύ άλλων, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο, ο κ. Τσίπρας έκανε και μια δήλωση αναφορικά με την σύνθεση της κυβέρνησης, η οποία μπορεί να εκληφθεί ως σπόντα για τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Το θετικό είναι ότι η κυβέρνηση έχει πολλούς μηχανικούς. Από οικονομολόγους καήκαμε», ανέφερε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν στις δύο παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων, την Ιόνια οδό και τον Ε-65, έγιναν σε συνθήκες εγκλωβισμού και ομηρίας του ελληνικού δημοσίου, από τις υπάρχουσες συμβάσεις.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σταδιακή ανατροπή της νοσηρής κατάστασης, υπό το δεδομένο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με στόχο την καθιέρωση ενός αποτελεσματικού και διαφανούς συστήματος, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.

«Ποτέ δεν υλοποιούνταν έργα χρήσιμα για τον ελληνικό λαό, αλλά μόνον για την εξυπηρέτηση συμφερόντων», σημείωσε.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, ανέφερε ο πρωθυπουργός, δημιουργείται κεντρικό σύστημα αδειοδοτήσεων, καθίσταται υποχρεωτική η σύνταξη μελέτης εφαρμογής για όλα τα έργα – με πραγματικούς προϋπολογισμούς, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες θα καθοριστούν ελάχιστες προϋποθέσεις, για στελέχωση σε επιστημονικό προσωπικό και υποδομές, ενώ αλλάζει το σύστημα δημοπράτησης, μελέτης και κατασκευής των έργων.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε υπαλλήλους-«διαμάντια» που υπηρετούν για ελάχιστα χρήματα το δημόσιο συμφέρον» αλλά και κατασκευαστικές εταιρείες υγιείς, που ασκούν έργο με αξιοπρέπεια και διαφάνεια.

Τέλος, σημείωσε επίσης ότι στόχος είναι να συντάξουμε ένα νέο κώδικα αξιών που ζητάει η ελληνική κοινωνία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By