Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Τσίπρας: Δεν εκβιαζόμαστε, δεν διαπραγματευόμαστε με τελεσίγραφα

Αλέξης

«Η Ελλάδα είναι εδώ, όρθια, για να βγει από την παγίδα του χρέους»

tsipras

Tρεις εβδομάδες έχουν περάσει από τις εκλογές και ο λαός αναπνέει άλλο αέρα, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ανακοίνωσε τον Προκόπη Παυλόπουλο για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεν μπορούν κάποιοι να συμπεριφέρονται ως η Ελλάδα να είναι αποικία ήταν το μήνυμα που έστειλε στους εταίρους, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τη διευθεύτηση του χρέους.

Η Ελλάδα είναι εδώ, όρθια, για να βγει από την παγίδα του χρέους πρόσθεσε, εκφράζοντας την βεβαιότητα του ότι θα βγούμε από την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση.

Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και δεν διαπραγματεύεται με τελεσίγραφα.

Απαντώντας στις επικρίσεις του Β. Σόιμπλε, ο κ. Τσίπρας είπε : «O Γερμανός Υπουργός Οικονομικών χθες έχασε την ψυχραιμία του, θέλω να του πω ότι πρέπει να λυπάται εκείνους που περπατούν με το κεφάλι σκυφτό, όχι εκείνους που σηκώνουν το κεφάλι όρθιο», εισπράττοντας το χειροκρότημα των βουλευτών.

Δεν είμαστε εντολοδόχοι του παρελθόντος, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι εργαζόμαστε για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, χωρίς την λιτότητα και το μνημόνιο. Οτιδήποτε άλλο είναι ευθανασία της πατρίδας μας, σχολίασε.

Δεν θα αποδεχθούμε υποχωρήσεις σε κοινές αξίες και αρχές της ευρωπαϊκής μας κοινότητας, υπογράμμισε.

Από την Πέμπτη το πρωί καταθέτουμε με την διαδικασία του κατεπείγοντος, νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, εξαγγέλοντας παράλληλα,  τη κατάθεση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο.

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι θα τηρήσουμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας στο το λαό.  Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον γερμανικό λαό, διευκρίνισε. Σε αυτό το σημείο της ομιλίας του,  αναφέρθηκε και στο σκίτσο της Αυγής, με τον Β. Σόιμπλε ντυμένο ναζί, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο σκίτσο δεν εκφράζει την κυβέρνηση.

Συνεχίζοντας την ομιλία του , τόνισε ότι επιδιώκουμε λύση και όχι ρήξη, ενώ εξέφρασε την απορία του σχετικά με τη αντικατάσταση του κειμένου κατά την διάρκεια του Eurogroup, παρατηρώντας ότι μας εξωθούσαν σε ασυμφωνία.

«Συγκεκριμένοι κύκλοι στην Ευρωζώνη θέλουν να υπονομεύσουν την κυβέρνηση παίζοντας με τον μέλλον της Ευρώπης» ήταν το δηκτικό του σχόλιο.«H διαπραγμάτευση είναι πολιτική με γεωπολιτικές προεκτάσεις, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η  διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί.

Καταλήγοντας, ο  πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του  Προκόπη Παυλόποπουλου  για την Προεδρία της Δημοκρατίας : «Η επιλογή του προσώπου του νέου Προέδρου Δημοκρατίας, είπε, δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τη συγκυρία.H  Αριστερά στις πιο κρίσιμες στιγμές δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική απέναντί στην ιστορία της, ούτε διεκδικούσε αξιώματα για τον εαυτό της, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αποδεδειγμένη δημοκρατική ευαισθησία, υψηλό αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και να χαίρει αποδοχή και από τη Βουλή» είπε σχετικά με την πρόταση της συγκυβέρνησης για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By