Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Τσίπρας: Δεν υπάρχει χρόνος για κρυφτούλι και δημαγωγία

Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή

 tsipras2

Στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Τσίπρας ζήτησε απ΄όλα τα κόμματα να πάρουν θέση στο ασφαλιστικό.

Δεν υπάρχει περιθώριο για κρυφτούλι και εύκολη δημαγωγία, τόνισε συμπληρώνοντας πως είναι γνωστό πως δεν είναι βιώσιμο σήμερα το ασφαλιστικό.

Επανέλαβε ότι φτάσαμε εδώ λόγω της λεηλασίας του συστήματος τα τελευταία 40 χρόνια, το δημογραφικό αλλά και τις επιλογές των τελευταίων χρόνων που μείωσαν το ΑΕΠ κατά 25% και ανέβασαν την ανεργία κοντά στο 30%.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα στα Ταμεία. Η σχέση συνταξιούχων-εργαζομένων στο ΙΚΑ είναι 1 προς 1,7, ενώ οι μισθοί των ασφαλισμένων έχουν μείωση 21% και οι μισοί αυτοαπασχολούμενοι δεν είναι συνεπείς στις εισφορές τους.

Δεν συζητάμε για το ασφαλιστικό γιατί το ζητούν οι δανειστές αλλά γιατί το σύστημα θα καταρρεύσει αν δεν πάρουμε μέτρα, είπε ο πρωθυπουργός.

Το ΙΚΑ για το 2015 έχει έλλειμμα 980 εκατ. ευρώ και το ΟΑΕΕ 540 εκατ. τόνισε.

Έχουν μεγάλη ευθύνη τα κόμματα που κυβέρνησαν, αλλά μας κουνούν το δάχτυλο και μίλησε για ευθύνες που πάνε πίσω στη δεκαετία του 1970 όταν δεν αξιοποιήθηκαν τα αποθεματικά και αργότερα όταν τα αποθεματικά των Ταμείων τζογαρίστηκαν στο Χρηματιστήριο. Αναφορά έκανε και στα δομημένα ομόλογα όπως και το PSI.

«Επιλέγουμε ένα δύσκολο δρόμο: ανοίγουμε τη συζήτηση με αίσθημα ευθύνης και συντάξαμε τη δική μας πρόταση που θέσαμε σε διάλογο. Μια πρόταση που έχει ως βάση την αρχή της ισονομίας. Σας καλούμε να σταματήσετε να παίζετε κρυφτό. Σας καλέσαμε σε διάλογο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον αρνηθήκατε και δεν καταθέσατε προτάσεις. Σας καλούμε εκ νέου να πάρετε θέση».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός δεν είναι υποχρέωση στη συμφωνία να μειωθούν οι συντάξεις και όπως είπε ήταν προς τιμήν των εργοδοτών ότι συμφώνησαν σε αύξηση εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.

Εσεις που δημιουργήσατε το πρόβλημα μήπως έχετε να καταθέσετε καμία πρόταση; αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Θα στηρίξετε τη συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς ή θα συνταχθείτε με την στρατηγική του ΔΝΤ;

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ λέγοντας ότι με βάση τη συμφωνία θα έκοβε συντάξεις. Εμείς έχουμε διαφορετική στρατηγική, τόνισε.

Αντέκρουσε το επιχείρημα ότι το ασφαλιστικό έγινε μη βιώσιμο στους επτά μήνες της διαπραγμάτευσης. «Συνεχίζετε να το λέτε, μας κάνετε πολύ καλό», είπε και συμπλήρωσε ότι στο μεσοπρόθεσμο Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ προβλέπονταν περικοπές στο σύστημα αλλά μετέφερε στο διηνεκές τη μεταρρύθμιση του συστήματος.

By