Αναφέρθηκε στις «μονομερείς αξιώσεις και θέσεις της Τουρκίας» οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά είπε, προκαλούν προβλήματα στην επίλυση του προσφυγικού
Στις μονομερείς αξιώσεις και θέσεις της Τουρκίας οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά είπε, προκαλούν προβλήματα στην επίλυση του προσφυγικού αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής, έπειτα από τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουμε ακόμη σημαντικό δρόμο να διανύσουμε όσον αφορά στη δράση του ΝΑΤΟ, κυρίως ως προς την ανάπτυξη των δυνατοτήτων των νατοϊκών δυνάμεων.
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην Άγκυρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι μονομερείς αξιώσεις και θέσεις της Τουρκίας προκαλούν προβλήματα», ενώ μίλησε και για την αύξηση της τουρκικής παραβατικής δραστηριότητας στον εναέριο χώρο μας.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί οποιεσδήποτε τέτοιες ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, την ίδια ώρα είπε ότι θα συνεχιστούν οι κοινές προσπάθειες για να καταστεί η συμφωνία για τους πρόσφυγες αποτελεσματική.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως η επιτυχής συμβολή του στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι απαραίτητη «προκειμένου και το ίδιο το ΝΑΤΟ να αναδείξει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά του».
Όπως είπε, τόνισε στον κ. Στόλτενμπεργκ ότι το κάθε κράτος έχει δικαίωμα να εκφράζει τις ανησυχίες του για την ασφάλειά του και υπογράμμισε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει εποικοδομητικά κάθε πρόταση που αφορά στην προώθηση της πρακτικής συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ και απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε πρόταση αποκλεισμού έναντι κρατών-μελών της ΕΕ.
Από την πλευρά ο κ. Στόλτενμπεργκ συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τη «σθεναρή» δέσμευσή του και για το γεγονός ότι, όπως είπε, «η Ελλάδα είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες».
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο forefront της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης», ανέφερε και πρόσθεσε πως Ελλάδα, Γερμανία και Τουρκία ζήτησαν τη βοήθεια του ΝΑΤΟ.
«Τώρα παρέχουμε σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες στις ακτοφυλακές Ελλάδας και Τουρκίας», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «υπήρξε σημαντική μείωση στον αριθμό των ατόμων που μεταφέρονται από Τουρκία στην Ελλάδα και το ΝΑΤΟ βοηθάει να αντιμετωπιστούν εγκληματικές ομάδες» και «συνεργάζεται πιο στενά από ποτέ με ΕΕ στο Αιγαίο».
«Το ΝΑΤΟ βοηθά στην αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης», είπε ακόμη, σημειώνοντας πως με τον κ. Τσίπρα συζήτησε επίσης την πρόκληση της Ρωσίας «που θέλει να επιβληθεί όλο και περισσότερο».
«Το ΝΑΤΟ ακολουθεί μια πολιτική αποτροπής και διαλόγου. Ό,τι κάνουμε είναι αμυντικό και πλήρως συμβατό με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις αλλά σε εποχές έντασης είναι σημαντικό να έχουμε ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου», είπε και τόνισε πως η Ελλάδα συμβάλλει σημαντικά, δαπανώντας πάνω από 2% του ΑΕΠ για την Άμυνα.