Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Τσίπρας: Οι δόσεις ΕΝΦΙΑ που απομένουν για το 2014 θα πληρωθούν κανονικά

«Η εύρυθμη λειτουργία των ελληνικών τραπεζών είναι εγγυημένη από την ΕΚΤ»

tsipras-ale

Την δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ πως όταν θα αναλάβει την κυβέρνηση θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως είναι ένας φόρος λαιμητόμος και πρόσθεσε πως αυτός θα αντικατασταθεί από έναν φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Διευκρίνισε ότι αυτό θα ισχύσει από το 2015, μετά το σχετικό νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή, και πως ο ΕΝΦΙΑ για το 2014 θα πληρωθεί κανονικά, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει αναδρομική νομοθεσία.

«Η συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας δεν θα φορολογείται. Δεν αναφέρουμε σε αυτούς που έχουν τέσσερις πισίνες και είναι σε οφσόρ εταιρείες. Αυτοί θα πληρώσουν», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε πως θα υπάρξει μια απώλεια 1,8 δισ η οποία θα αντικατασταθεί από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, ενώ τόνισε πως θα επαναπροσαρμοστούν προς τα κάτω οι αντικειμενικές αξίες.

Για το περιουσιολόγιο, επισήμανε πως δεν θα είναι μέσο φορολόγησης και πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

«Η Ελλάδα δεν θα γίνει Κύπρος»

Για το θέμα των καταθέσεων ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως «η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος ούτε θα γίνει. Δεσμεύομαι και εγώ αλλά και η ΕΚΤ». «Οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών», συμπλήρωσε, «είναι εγγυημένες οι τράπεζές μας είναι στο ευρωσύστημα. Η εύρυθμη λειτουργία των ελληνικών τραπεζών είναι εγγυημένη από την ΕΚΤ. Είναι μια κινδυνολογία στην οποία δεν τσιμπάει ο κόσμος».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αρνείται να συνδιαλλαγεί, τονίζοντας πως «ζήτησα από τον πρωθυπουργό να βγούμε στα φώτα και να αντιπαραθέσουμε επιχειρήματα και όχι ψεύτικες υποσχέσεις. Αλλά δεν δέχτηκε γιατί δεν έχει επιχειρήματα».

Για το θέμα της αυτοδυναμίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε πως «δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι καν ότι η χώρα θα χρειαστεί να πάει σε δεύτερες εκλογές και εξέφρασε την πεποίθηση πως τελικά δεν θα πάει. «Ο ελληνικός λαός έχει και τη γνώση και την εμπειρία και την σοφία, έχει και την εμπειρία με αυτή τη συγκυβέρνηση πως λειτούργησε και τι όφελος άφησε στον Ελληνικό λαό».

Στα 751 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε εκ νέου ότι θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, και ότι σε συνεργασία με το ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας0 θα επαναφέρει το ευρωπαϊκό πλαίσιο στις εργασιακές σχέσεις. «Η αγορά θα το αντέξει είναι μικρό το ποσοστό των εργαζομένων με κατώτατο μισθό, οι ΜΜΕ θα έχουν άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα ισοφαρίσουν το κόστος, όπως για τα κόκκινα δάνεια» εξήγησε. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει την 13η σύνταξη σε χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν έως 700 ευρώ.

«Δεν θέλω να σκεφτώ καν ότι η χώρα θα χρειαστεί να πάει σε δεύτερες εκλογές. Με τον ΣΥΡΙΖΑ ο πολύς κόσμος δεν έχει να φοβάται θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς δε για το ενδεχόμενο να προταθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, περιορίστηκε να πει ότι «είναι πρόωρη αυτή η συζήτηση», σημείωσε όμως ότι επικροτεί τη στάση του για την Ελλάδα. «Δεν μας αφορά πρωτίστως το πολιτικό στίγμα του Προέδρου αλλά να είναι ένα πρόσωπο που να έχει το κύρος και να βρίσκει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στην βουλή που θα προκύψει» εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί με τους Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Σταύρο Θεοδωράκη απάντησε: «Mού λέτε ότι πρέπει να πάμε στην δασκάλα για να μας πει αν κάναμε καλά τα μαθήματά μας και να έχουμε μαζί και τους μαθητές που θα με καρφώνουν».

«Πρέπει να στηρίξουν την επιθετική διαπραγμάτευση που ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί και εξαγγείλει. Εγώ θα ζητήσω τη συναίνεσή τους» παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας ότι «η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει ανάμεσα στον Τσίπρα και στην Μέρκελ, αλλά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

«Αφού πήγα στον Πάπα χωρίς γραβάτα δεν βλέπω τον λόγο να βάλω γραβάτα στην Μέρκελ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By