Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Τσίπρας: Η Κύπρος να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας στη μάχη εντός της Ευρώπης

Ελλάδα και Κύπρο «ενώνει η προσπάθεια προάσπισης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή, το οποίο κατάφωρα παραβιάζει η Τουρκία»

ÁËÅÎÇÓ ÔÓÉÐÑÁÓ 3ï ÖÅÓÔÉÂÁË ÍÅÏËÁÉÁ ÓÕÑÉÆÁ ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÐÑÏÅÄÑÏÓ

Να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας «για τον αγώνα εντός της Ευρώπης για τη δημιουργία των συνθηκών για επιστροφή της ανάπτυξης και της ευημερίας στην Ελλάδα και σε όλους τους λαούς της Ευρώπης» κάλεσε τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα της κυπριακής Βουλής.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι κοινή είναι η προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και επισήμανε ότι άρχισε τον κύκλο των επισκέψεων του από τη Λευκωσία, διότι Ελλάδα και Κύπρο «ενώνει η προσπάθεια προάσπισης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή, το οποίο κατάφωρα παραβιάζει η Τουρκία σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων».

Χαρακτήρισε το Κυπριακό ανοικτό ζήτημα εισβολής και κατοχής και τόνισε ότι από την επίλυση του συναρτάται η ασφάλεια και η διεθνής θέση, όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ελλάδας.

Τόνισε ακόμη ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας, η Αθήνα στηρίζει τις συνομιλίες «που στοχεύουν στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια».

Επίσης, επισήμανε ότι πρέπει «να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι διπλωματικής επικοινωνίας με την Άγκυρα» και την Τουρκοκυπριακή ηγεσία να κάνει προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος χωρίς να ακολουθεί τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας». 

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων, τονίζοντας ότι «υποφέρουν Ελληνοκύπριοι, Έλληνες και Τουρκοκύπριοι πολίτες».
Ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, καλωσορίζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, εκ μέρους όλων των μελών του Σώματος, τόνισε ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και επαναβεβαιώνει τους στενούς και άρρηκτους δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου.

Ο κ. Ομήρου εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την αταλάντευτη στήριξη και συμπαράταξη της Ελλάδας στο μακροχρόνιο αγώνα, που διεξάγει για δικαίωση και απελευθέρωση της πατρίδας του, τονίζοντας ότι οι συνθήκες επιβάλλουν επαγρύπνηση και εγρήγορση.

Κατήγγειλε τη διεθνή κοινότητα ότι στην αλαζονική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, εξαντλείται σε παραινέσεις και στην τήρηση ίσων αποστάσεων, που εξισώνουν θύμα και θύτη και ότι πιέζει την Κυπριακή Δημοκρατία για επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς να αρθούν οι πειρατικές τουρκικές προκλήσεις.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για έξοδο από την κρίση, συμβάλλοντας ως ισότιμοι εταίροι και κατά τρόπο εποικοδομητικό στην αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων, που απασχολούν και ενίοτε διχάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By