Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τσίπρας: «Η μελέτη του παρελθόντος μας βοηθάει στο παρόν και στο μέλλον»

Η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

tsiprass

«Η επανάσταση του 1821 γίνεται ο εκφραστής των αξιών του Διαφωτισμού στην Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου.

Αναφερόμενος στην ελληνική επανάσταση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε έξω και πέρα από τις ευρωπαϊκές κοινωνικές επαναστάσεις εκείνης της εποχής», ενώ μιλώντας για τη σημερινή κατάσταση είπε ότι η κριτική μελέτη του παρελθόντος «μας βοηθάει για το παρόν και το μέλλον», τονίζοντας πως η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η μάχη εναντίον της λιτότητας αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης και όπως υπογράμμισε, υπάρχουν δύο όψεις της Ευρώπης, «αυτή των λαών και της δημοκρατίας και αυτή των αγορών και του φασισμού».

Όσον αφορά στα ελληνικά Πανεπιστήμια, ο κ. Τσίπρας είπε πως παρά την υπονόμευση και την συκοφάντησή τους, παράγουν σημαντικό έργο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, τα ελληνικά πανεπιστήμια παράγουν σημαντικότατο και διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό έργο.

«Το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει μεγάλη σημασία για τη νέα κυβέρνηση. Το δημόσιο πανεπιστήμιο αποτελεί κόμβο για την αναγέννηση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην ελληνική επανάσταση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε έξω και πέρα από τις ευρωπαϊκές κοινωνικές επαναστάσεις εκείνης της εποχής» και υπογράμμισε πως «η επανάσταση του 1821 γίνεται ο εκφραστής των αξιών του Διαφωτισμού στην Ελλάδα».

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά πρωθυπουργός επισκέφτηκε Πανεπιστήμιο κατά την ημέρα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου προκειμένου να πραγματοποιήσει ομιλία, ενώ στη συγκεκριμένη εκδήλωση παραδοσιακά, καθηγητής Ιστορίας, εκφωνεί τον λόγο που φέτος έκανε ο κ. Τσίπρας, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις.

Από την πρώτη στιγμή που αυτό έγινε γνωστό, ήταν έντονη η αντίδραση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και τέως πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρου Φορτσάκη στην απόφαση των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών να καλέσουν ως ομιλητή στην τελετή τον πρωθυπουργό. Ο κ. Φορτσάκης μάλιστα δήλωσε ότι «μόνον επί χούντας είχε ο δικτάτορας βεβηλώσει το βήμα της Αίθουσας Τελετών».

Αντιδράσεις προκάλεσε, παράλληλα, και e-mail που εστάλη από την Πρυτανεία προς τους καθηγητές και ζητούσε να μάθει ποιοι θα παρευρεθούν στην ομιλία. Η Βάσω Κιντή, που διδάσκει φιλοσοφία στο τμήμα Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών αποκάλυψε το μήνυμα γράφοντας: «Πήραμε πριν λίγο e-mail από το Γραφείο του Πρύτανη στο ΕΚΠΑ το οποίο μας καλεί, λόγω πιθανώς αυξημένης προσέλευσης στην εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου παρουσία του πρωθυπουργού, να επιβεβαιώσουμε ότι θα παραστούμε στέλνοντας σε μία ηλεκτρονική διεύθυνση το ονοματεπώνυμό μας και το Τμήμα/υπηρεσία όπου υπηρετούμε. Το βρίσκω εξαιρετικά ατυχές. Ακόμη κι αν υπάρχουν θέματα ασφαλείας δεν καταλαβαίνω τι χρειάζονται τα ονοματεπώνυμα και τα τμήματα υπηρεσίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έρχεται κάθε χρόνο στο Πανεπιστήμιο για αυτή την επέτειο χωρίς ανάλογο μέτρα. Τέτοιοι έλεγχοι θυμίζουν άλλες εποχές».

By