Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Τσίπρας: Η τριμερής συνεργασία δεν εναντιώνεται σε τρίτες χώρες

Τι ανέφεραν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Αιγύπτου  σε ομιλία τους στο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας – Αιγύπτου

tsipras al sisi

Στην ανάγκη συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου και στον τομέα της υλοποίησης επενδύσεων στάθηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι, σε ομιλία του στο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας – Αιγύπτου, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου τόνισε ότι είναι μεγάλη η ευθύνη που πέφτει στους ώμους των κυβερνήσεων Ελλάδας – Αιγύπτου για συνεργασία και απηύθυνε κάλεσμα «στην πορεία της Αιγύπτου προς την ανάπτυξη».

Υπογράμμισε δε ότι οι μεγάλες ανακαλύψεις κοιτασμάτων που έγιναν πρόσφατα στη Μεσόγειο συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής. «Σκοπός είναι η συνέχιση της συνεργασίας τα επόμενα χρόνια» σε τομείς όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, τόνισε.

Η διμερής συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου, αλλά και η τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου δεν εναντιώνεται σε τρίτες χώρες, επεσήμανε με τη σειρά του πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Αθήνας – Καΐρου – Λευκωσίας,  τη χαρακτήρισε παράδειγμα δημιουργικής και ειρηνικής αξιοποίησης ενεργειακών πόρων.

Επίσης, έκανε λόγο για δυνατότητες συνεργασίας που δεν υπήρχαν στο παρελθόν και αναφέρθηκε σε σημαντικά πεδία συνεργασίας, όπως οι μεταφορές και η ενέργεια.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενίσχυση της συνεργασίας για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην περιοχή, ωστόσο τόνισε ότι οι δυνατότητες ενεργειακής διασύνδεσης δεν αφορούν μόνο τον τομέα των υδρογονανθράκων, αλλά και ήπιες μορφές ενέργειας και τον ηλεκτρισμό, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε επίσης στη σημασία συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου στην κατεύθυνση της διατήρησης της σταθερότητας στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκε στο προσφυγικό, το Κυπριακό και Παλαιστινιακό πρόβλημα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By