Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τσίπρας: Υπάρχει συμφωνία να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Η ανάγκη οριοθέτησης των ΑΟΖ αλλά και το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Αναστασιάδη και Αλ Σίσι στη Λευκωσία

tsipras

Η σημερινή, δεύτερη κατά σειρά, συνάντηση κορυφής, στο πλαίσιο του τριμερούς εταιρικού σχήματος Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου εμπεδώνει ακόμη περισσότερο τη θεσμική διάστασή του και οικοδομεί σταδιακά αλλά σταθερά, όρους και προϋποθέσεις για ευρύτερη και πολύπλευρη συνεργασία με διάρκεια και βάθος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στις συζητήσεις κυριάρχησαν συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους θα υπάρξει εμβάθυνση της συνεργασίας:

– Στον τομέα της ασφάλειας. «Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η επιδεινούμενη κατάσταση στη Λιβύη και τη Δυτική Αφρική, ο πόλεμος στη Συρία και στο Ιράκ, ο εμφύλιος στην Υεμένη, η στασιμότητα στο Παλαιστινιακό, η εξάπλωση του τζιχαντισμού και του φονταμενταλισμού», τόνισε ο πρωθυπουργός.

– Στον τομέα της οικονομίας και του εμπορίου. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν συναντήσεις των τεχνικών επιτελείων των τριών χωρών.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε έργα ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της ναυτιλίας, του τουρισμού.

Τόνισε ότι στο πλαίσιο της ενεργειακής συνεργασίας, υπήρξε συμφωνία να προχωρήσουν περαιτέρω οι διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

«Κατά τις συναντήσεις μας τονίσαμε την κεντρική σημασία -για την ευρύτερη περιοχή, την ασφάλεια και τη σταθερότητά της- της δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ν. Αναστασιάδης: Οι στόχοι που έχουμε θέσει θα στεφθούν με επιτυχία

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης από την πλευρά του ανέφερε ότι οι ανησυχητικές εξελίξεις σε άλλες χώρες της περιοχής όπως η Συρία, το Ιράκ κι η Υεμένη καθιστούν επιτακτική την από κοινού δράση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα.

Όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή «επαναλάβαμε τη θέση αρχής για την επίτευξη μίας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης με τη δημιουργία ενός βιώσιμου και κυρίαρχου κράτους στην Παλαιστίνη στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε:

“Συζητήσαμε την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που αποτελούν απειλή όχι μόνο για τα κράτη της περιοχής αλλά και για το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Με την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας οι στόχοι που έχουμε θέσει θα στεφθούν με επιτυχία και θα αποτελέσουν πρότυπο συνεργασίας και για τα άλλα κράτη της περιοχής”.

Αλ Σίσι: Συνεργασία για τη διαμόρφωση ενός λαμπρού μέλλοντος

Ο πρόεδρος της Αιγύπου Αλ Σίσι ανέφερε ότι «η δεύτερη σύνοδος κορυφής μεταξύ των τριών χωρών μέσα σε μόλις έξι μήνες αντανακλά τη βούληση για την εμβάθυνση των μεταξύ μας συνεργασιών.

Επιδιώκουμε τη συνεργασία για τη διαμόρφωση ενός λαμπρού μέλλοντος για τους λαούς μας με ανοχή, ειρήνη σταθερότητα, κοινωνική δικαιοσύνη».

Αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας ότι «είναι σταθερή η θέση μας που βασίζεται στην ενότητα του κυπριακού λαού με όλες τις κοινότητές του με κυριαρχία και ανεξαρτησία».

Ο κ. Αλ Σίσι μίλησε για τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας: «Σήμερα συμφωνήσαμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες στη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας στον οικονομικό τομέα, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στην ναυτιλία. Συμφωνούμε στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με τη λήψη μέτρων για τη διακοπή εφοδιασμού των εξτρεμιστικών οργανώσεων σε χρήμα και μέσα».

Μίλησε δε, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, για την ανάγκη επίλυσης του μεσανατολικού με τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ.