Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τσίπρας – Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν σε τεχνική συνεργασία

Πληροφορίες θέλουν την τρόικα να φτάνει στην Ελλάδα αύριο Παρασκευή

daiselblum600_010413

Σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου διπλωμάτη τον οποίο επικαλείται το EUObserver και αναμεταδίδει ο Guardian ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν σήμερα ότι η Ελλάδα και η τρόικα των δανειστών θα ξεκινήσουν συνομιλίες «σε τεχνικό επίπεδο» αύριο Παρασκευή «για να αξιολογήσουν το κοινό έδαφος μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος χρέους και των σχεδίων της ελληνικής πλευράς».

Σενάρια για άφιξη της τρόικα

Σενάρια που θέλουν την τρόικα να έρχεται στην Ελλάδα αύριο, διακινούνται τις τελευταίες ώρες.

Κυβερνητικές πηγές ωστόσο, διαψεύδουν τη σχετική φημολογία, ξεκαθαρίζοντας πως εάν υπάρξει σχετική συνάντηση θα γίνει μόνον επί βελγικού εδάφους.

Οι ίδιες πηγές, επισήμαναν χαρακτηριστικά: «Τα τεχνικά κλιμάκια, αν βρεθούν, θα βρεθούν στις Βρυξέλλες. Μπορεί, αν χρειαστεί, να παραμείνει στις Βρυξέλλες ο κ. Γ. Χουλιαράκης».

Το παραπάνω φαίνεται να επιβεβαιώνει και δημοσίευμα του euronews.it το οποίο αναφέρει ότι οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν αύριο στις 9:00 το πρωί στις Βρυξέλλες.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής η ελληνική αποστολή συνέχιζε τον διπλωματικό μαραθώνιο μετά την αδυναμία έλευσης τεχνικών κλιμακίων των «EU Indtitutions» στην Αθήνα σήμερα και αύριο. Επιχειρείται διέξοδος εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, υπό τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γ Χουλιαράκη.

«Τα τεχνικά κλιμάκια, αν βρεθούν, θα βρεθούν στις Βρυξέλλες. Μπορεί, αν χρειαστεί, να παραμείνει στις Βρυξέλλες ο κ. Γ. Χουλιαράκης» ανέφεραν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο και για νέο, αυξημένο αίτημα επιπλέον έκδοσης εντόκων 10 δισ. ευρώ την ενδιάμεση περίοδο αντί για 8 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα μετά την συμφωνία επί της αρχής χθες για παράταση και κοινό ανακοινωθέν που επιτεύχθηκε μεν εντός του Eurogroup, σύμφωνα που «έσπασε» όμως, οδηγώντας σε αδυναμία έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος, όταν, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, παρουσιάστηκε το κείμενο, στο οποίο υπήρξε η λέξη «παράταση» χωρίς «αντιπαροχές» που ζητούσε η ελληνική πλευρά. «Ήταν αδύνατο να συμφωνήσουμε σε αυτό», λένε οι ελληνικές πηγές

By