Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Τσίπρας: Σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ

Τι προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για θέματα της Δικαιοσύνης

tsipras vouli 2

Πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις δανειακές συμβάσεις των τραπεζών με τα κόμματα και τα ΜΜΕ από το 2010 θα καταθέσει τις επόμενες μέρες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για θέματα της Δικαιοσύνης, την οποία είχε ζητήσει ο ίδιος. Όπως είπε «το πόρισμα δεν θα βγει του «Αγίου Ποτέ», αλλά Θα βγει το αργότερο στα τέλη του Μάη».

«Θέλω να δεσμευτώ ότι η υπόθεση αυτή με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων σας δεν μπορούν να κλείσουν μέσα σε μια νύχτα επειδή καταθέσατε μια τροπολογία σε μια νύχτα που αθωώνει και δίνει ασυλία σε αυτούς που σας τα έδωσαν», σημείωσε. Τόνισε ότι οι ευθύνες αυτές θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν κατά κεραίας.

Στην αρχή της ομιλίας του τόνισε πως «σήμερα σε αυτή τη συνεδρίαση θα ειπωθούν πάρα πολλά και μαζεμένα». Μάλιστα, «ευχαρίστησε» την αντιπολίτευση και πιο ειδικά την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την ευκαιρία που του έδωσαν για να προκαλέσει αυτή τη συζήτηση στη Βουλή.

Ο Α. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «η ΝΔ με αφορμή μια δήθεν αποκάλυψη για μια υποτιθέμενη παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη νόμιζε ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει θόρυβο σε αγαστή συνεργασία με κάποια από τα γνωστά ΜΜΕ της διαπλοκής, ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις». «Εδώ δεν πρόκειται για αφέλεια, αλλά για θράσος και αλαζονεία και αρμόζει να ειπωθεί το ‘ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές. Δεν σκεφτήκατε καν ότι έτσι μόνοι σας θα ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι για την «περιβόητη παρέμβαση» Παπαγγελόπουλου που αφορά μεγάλα οικονομικά συμφέροντα διεξάγεται ήδη πειθαρχική έρευνα για τις πράξεις ή τις παραλείψεις που οδήγησαν με μάλλον περίεργο τρόπο τρεις δικογραφίες στο αρχείο. Τρία ερωτήματα προκύπτουν εύλογα, είπε:

Ποιος ζήτησε να διεξαχθεί αυτή η συνάντηση για την οποία κατηγορείτε τον υπουργό για παρέμβαση, ο κ. Παπαγγελόπουλος ή η εισαγγελέας;

Πώς έφτασε η υπόθεση αυτή στην εισαγγελέα και αφαιρέθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα διαφθοράς οι δικογραφίες που αφορούσαν τον επιχειρηματία Βγενόπουλο ώστε να φτάσουν στα χέρια της κ. Τσατάνη;

Πώς είναι δυνατόν ο αντιεισαγγελέας του Α.Π. με έγγραφο του στις 22/42015 να γνωμοδοτεί ότι όλες οι υποθέσεις διαφθοράς αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του εισαγγελέα διαφθοράς και στις 18/12/2015 ο ίδιος άνθρωπος να γνωμοδοτεί με νέο έγγραφο ότι οι δικογραφίες στις υποθέσεις Βγενόπουλου νομίμως αφαιρέθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα; Ρωτώ: Δεν υπάρχει εδώ μια προφανέστατη δικονομική αντίφαση;

Επισήμανε ότι για την υπόθεση και στελέχη της αντιπολίτευσης αναδεικνύουν με ένταση τα σημεία της υπόθεσης, για το εάν υπήρξε μια επιχείρηση συγκάλυψης, και κατέθεσε στα πρακτικά τόσο την επιστολή του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Τσιρώνη προς τον πρόεδρο της Βουλής όσο και την επιστολή του κ. Σηφουνάκη προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By