Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Τσίπρας: Στίγμα για τη χώρα η λιποθυμία από την πείνα

Η λιποθυμία από πείνα μιας μαθήτριας στον Πύργο έκανε γνωστά τα μεγάλα προβλήματα του προγράμματος των σχολικών γευμάτων.

Σε πολλά σχολεία δεν δίνονται γεύματα λόγω προσφύγων εταιρειών κατά του διαγωνισμού που έκανε το υπουργείο Εργασίας. Το ζήτημα πια μπήκε στην κεντρική πολιτική ατζέντα, αφού ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σχετική ανάρτηση το Facebook, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας έγραψε ότι:

«Με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα θα έπρεπε να διανέμονται καθημερινά 185.000 σχολικά γεύματα σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας. Αντ” αυτού όμως, γινόμαστε ξανά μάρτυρες τραγικών περιστατικών που αποτελούν στίγμα για τη χώρα, όπως η λιποθυμία από την πείνα μιας μικρής μαθήτριας στο σχολείο της στην Ηλεία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε ότι: «Το «επιτελικό» κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό όταν είναι να βολέψει μετακλητούς και να αλλάξει τους εργασιακούς νόμους για να κερδίζουν περισσότερα οι εργοδότες και οι βιομήχανοι.

Ωστόσο, αποδεικνύεται παντελώς ανίκανο να διευθετήσει στοιχειώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όταν πρόκειται για κοινωνικές παροχές, όπως ομολόγησε μέσω διαρροών χθες το Υπουργείο Εργασίας».

Ανέφερε επίσης ότι:

«Αποτέλεσμα: Το 30% των σχολικών γευμάτων δεν έχουν ακόμη δοθεί, ενώ και ο προϋπολογισμός γι” αυτά, έχει ήδη περικοπεί στο μισό».

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι: «Όσο, λοιπόν, και να μας βομβαρδίζουν με ψεύτικες υποσχέσεις για «ευημερία και ανάπτυξη για όλους», ο λαός μας ξέρει ότι ανάπτυξη με παιδιά να λιποθυμάνε από τη πείνα στα σχολεία, δεν υπάρχει. Και οι χιλιάδες γονείς που σήμερα βλέπουν να έχουν κοπεί τα σχολικά γεύματα, που επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πραγματικότητα, καταλαβαίνουν τη διαφορά.

Και κυρίως καταλαβαίνουν ποιος πραγματικά νοιάζεται για τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη και ποιος μόνο για τα μεγάλα συμφέροντα».

Με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα θα έπρεπε να διανέμονται καθημερινά 185.000 σχολικά γεύματα σε όλα τα…

Gepostet von Alexis Tsipras am Donnerstag, 6. Februar 2020

Υπενθυμίζεται ότι χτες κύκλοι της υφυπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνας Μιχαηλίδου είχαν παραδεχτεί ότι το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων παρουσιάζει «καθυστερήσεις στη σύναψη των συμβάσεων, λόγω κωλυμάτων που σχετίζονται με τις διοικητικές διαδικασίες.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με ορισμένες ασάφειες της προκήρυξης, η οποία είχε δημοσιευθεί από την προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΕΚΑ, οδήγησε έναν σημαντικό αριθμό συμβάσεων και αναδόχων στα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία ανέστειλαν την εκτέλεση του προγράμματος, μέχρι την οριστική εκδίκαση των υποθέσεων».

Σύμφωνα με το υπουργείο, η εκτέλεση του προγράμματος έχει ως εξής:

Σε 50 τμήματα από τα 74 υλοποιείται το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, ενώ 24 τμήματα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

Οι κύκλοι της κ. Μιχαηλίδου ανέφεραν επίσης ότι φέτος το πρόγραμμα παρουσιάζεται ενισχυμένο, καθώς, τον Ιανουάριο του 2020, συμμετείχαν σε αυτό 877 σχολικές μονάδες έναντι 839 σχολικών μονάδων το 2019 (δηλαδή 38 μονάδες περισσότερες), ενώ διανέμονταν καθημερινά 111.066 γεύματα, δηλαδή 5.275 περισσότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Επιπλέον, τον Ιανουάριο του 2020, συμμετείχε το 84,5% των μαθητών των σχολείων που εντάσσονταν στο πρόγραμμα έναντι 76,08% το 2019.

Μετά τη λιποθυμία της κοπέλας, δημοσιεύτηκε στο patrisnews.gr επιστολή των γονιών της που αναδεικνύει με, συγκλονιστικό τρόπο, το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει. Οι γονείς γράφουν:

«Είναι απαράδεκτο να είμαστε στην οικογένεια και οι δυο γονείς άνεργοι και να πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ για την πρώτη κατοικία που έχουμε και να είναι ημιτελής και άλλους φόρους που δεν μας αναλογούν. Δεν πάει άλλο, έχουν σπάσει τα νεύρα μας, ξεφτιλιστήκαμε ακόμα και στα παιδιά μας που δεν μπορούμε ούτε τα απαραίτητα να τους προσφέρουμε.

Για το λόγο αυτό ζητάμε να κάνετε μια υπηρεσία αλληλεγγύης για να εξετάσει τους ανέργους που έχουν μόνιμη κατοικία να μην πληρώνουν και να μην τους βάζουν στην ίδια μοίρα με τα κοράκια που εκμεταλλεύονται και παίρνουν νοίκια από τα σπίτια που έχουν».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By