Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, 2020

Τσίπρας στην Κ.Ο.: «Περιμένω να μου προτείνετε αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις»

Στους διαφωνούντες του κόμματός του απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο.

syriza3

Στις απώλειες που θα έχει η κυβέρνηση και κυρίως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται το ενδιαφέρον καθώς αρχίσει η συνεδρίαση της ολομέλειας.

Ο πρωθυπουργός στην συνεδρίαση της ΚΟ κάλεσε τους βουλευτές να διατηρηθεί η ενότητα της ΚΟ και του κόμματος μπροστά σε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, τις διαπραγματευτικές προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες και στη Σύνοδο, καθώς επίσης και το πώς διαμορφώθηκαν τα διλήμματα.

Σημείωσε ότι εξάντλησε όλες τις διαπραγματευτικές δυνατότητες, εξέτασε όλες τις εναλλακτικές λύσεις και ζήτησε με ειλικρινή τρόπο από όσα μέλη της ΚΟ διαφωνούν, να του προτείνουν κάποια αξιόπιστη και πραγματική εναλλακτική που θεωρούν ότι ο ίδιος δεν σκέφτηκε ή δεν υλοποίησε μπροστά σε αυτή την κατάσταση.

Από την πλευρά του όμως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τετραγώνισε τον κύκλο και διατήρησε την ίδια γραμμή: στηρίζουμε την κυβέρνηση αλλά… δεν ψηφίζουμε μνημονιακά μέτρα. «Δεν μπαίνει σε δοκιμασία η στήριξη της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη. Ορισμένοι βουλευτές μεταξύ αυτών και εγώ δεν ψηφίζουμε τα μνημονιακά μέτρα», δήλωσε. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διασπαστεί», υποστήριξε χωρίς να περιγράψει το πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Την ίδια στιγμή συνεργάτες απευθυνόμενοι «απευθυνόμενοι στους εμπνευστές των άθλιων (όπως τα χαρακτήρισαν) δημοσιευμάτων περί σχεδίων του Παναγιώτη Λαφαζάνη για κατάληψη, τάχα, του Νομισματοκοπείου, σύλληψη του Γιάννη Στουρνάρα και απαλλοτρίωση δισεκατομμυρίων ευρώ, απαντούσαν με τη γνωστή φράση : “Αιδώς Αργείοι”!».

syriza4

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί αν η κυβέρνηση μείνει με λιγότερους από 120 βουλευτές. Κι αυτό διότι, σε μία τέτοια περίπτωση, δεν θα μπορεί να «σταθεί» ούτε ως κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή της αντιπολίτευσης.

Ο λόγος είναι ότι, βάσει Συντάγματος, ένα νομοσχέδιο μπορεί να υπερψηφισθεί από την Ολομέλεια με πλειοψηφία επί των παρόντων (και όχι επί του συνόλου των 300 βουλευτών) υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους.

Εάν λοιπόν ο αριθμός των κυβερνητικών βουλευτών πέσει κάτω από 120, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να «περνά» καμία νομοθετική ρύθμιση – πλην των «μνημονιακών» που θα στηρίζουν ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ.

Δεδομένου ότι δεν αναμένονται απώλειες από τους ΑΝΕΛ (τουλάχιστον, σημαντικές), τις εξελίξεις θα τις καθορίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Με 30 απώλειες (όσες αναμένονται από Αριστερή Πλατφόρμα και από τις άλλες δύο «αριστερές τάσεις» των Ρινάλντι-Νταβανέλου), η κυβέρνηση θα μπορεί να σταθεί.

Σημειώνεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρενέβη στη διαδικασία και απέσυρε το πρώτο άρθρο (το κείμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες) αφήνοντας προς ψήφιση μόνο το δεύτερο που αφορά στα προαπαιτούμενα. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το κείμενο της συμφωνίας δεν ήταν υποχρεωτικό να τεθεί προς ψήφιση. Σημειώνεται ότι κύκλοι των ΑΝΕΛ άφηναν να εννοηθεί ότι θα ψηφίσουν μόνο τα προαπαιτούμενα και όχι τη συμφωνία.

syriza5

Σε γραμμή άρνησης παραμένει και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι το κείμενο που συζητείται αποτελεί καταγραφή του εκβιασμού προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στη στάση του Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι έχει τη διάσταση της υπέρτατης ανιδιοτέλειας. Υπογράμμισε όμως ότι «η Βουλή δεν πρέπει να ολοκληρώσει τον εκβιασμό που απευθύνεται στην κυβέρνηση».

Αναφέρθηκε στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι είναι σε τέτοια έκθεση η μη βιωσιμότητα του χρέους που προτείνεται 30ετής περίοδος χάριτος και κούρεμα. Η έκθεση, τόνισε, έχει στοιχεία που η Βουλή και ο ελληνικός λαός έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν και κάποιοι άρον-άρον επιχειρούν να μην χρησιμοποιηθούν.

syriza9

syriza8

Session of the parliamentary group o SYRIZA, in Athens, Greece, on July 15, 2015. / Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αθήνα, στις 15 Ιουλίου, 2015.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By