Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Τσίπρας: Στόχος μας να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως τις 20 Μαρτίου

Στόχος μας να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση στις 20 Μαρτίου, υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε «βρισκόμαστε στη φάση εντατικών διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο και μπορούμε να έχουμε συμφωνία σε αυτό το επίπεδο έως τις 20 Μάρτη».

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι πέραν αυτού υπάρχουν οι λεπτομέρειες για τη βιωσιμότητα και την ανάλυση του χρέους, που αφορούν σε βήματα που πρέπει να κάνουν οι εταίροι και είναι ερώτημα αν θα υπάρξει επαρκής χρόνος για να γίνει αυτό, ώστε να υπάρξει πλήρης ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup.

Ο Αλεξης Τσίπρας τόνισε πως η ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει εγκλωβισμένη στους αριθμούς της λιτότητας και με αποκλεισμούς στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η διακήρυξη πρέπει να περιλαμβάνει όλα όσα έκαναν την Ευρώπη ελκυστική στους πολίτες της: την κοινωνική Ευρώπη, τη σύγκλιση και έναν ευρωπαϊκό πυλώνα δικαιωμάτων.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και στην Τουρκία, κάνοντας αναφορά στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αρχών των καλής γειτονίας και υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προασπίσει αταλάντευτα τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο. Παράλληλα, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας παρά τις προκλήσεις, όπως είπε, να διατηρήσει ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους και τον διάλογο με τη γειτονική χώρα.

(Visited 1 times, 1 visits today)