Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τσίπρας: Τελειώνει η συζήτηση περί ξηλώματος της Σένγκεν

Ο πρωθυπουργός εξασφάλισε εγγυήσεις για μη κλείσιμο των συνόρων έως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 6 Μαρτίου

tsipras

Μετά το πέρας των μαραθώνιων συζητήσεων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι «τελειώνει κάθε ανούσια συζήτηση περί ξηλώματος της Ζώνης Σένγκεν».

Στρέφοντας τα «φώτα» της προσοχής μακριά από τις συζητήσεις για ενδεχόμενο Brexit, ο κ. Τσίπρας τόνισε προς κάθε πλευρά ότι η προσφυγική κρίση θα είναι αυτή που «θα κρίνει τη συνοχή της Ευρώπης» και επανέλαβε αιχμηρά ότι η αλληλεγγύη και η συνυπευθυνότητα των εταίρων δεν γίνεται να εφαρμόζονται μόνο στο «βορειοδυτικό» άκρο της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά και στο νοτιοανατολικό, όπου τα κοινά σύνορα κινδυνεύουν.

Σε σύντομες δηλώσεις σε δημοσιογράφους, ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι εξασφάλισε εγγυήσεις για μη κλείσιμο των συνόρων έως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 6 Μαρτίου, με μοναδικό αντικείμενο την προσφυγική κρίση και με συμμετοχή της Τουρκίας.

«Θα συνεργαστούμε με την υπάρχουσα κατάσταση έως ότου να ξαναβρεθούμε», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει αλλαγή στο status quo των συνόρων.

Σε μία έμμεση αναφορά στην αμφιλεγόμενη απόφαση της Αυστρίας να επιβάλει αυστηρά πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων και αιτήσεων για άσυλο κάθε μέρα, ουσιαστικά μετακυλίοντας το βάρος των ροών πίσω προς την Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στα συμφωνηθέντα της Συνόδου γίνεται «σαφής αναφορά» στο ότι καμία χώρα δεν θα προβεί σε «μη συντονισμένες» και «μονομερείς» πρακτικές που «δημιουργούν προβλήματα σε άλλες χώρες».

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε επίσης στη μη εφαρμογή από την πλευρά των εταίρων του προγράμματος μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, σχολιάζοντας με νόημα ότι στα συμπεράσματα των 28 ηγετών γίνεται «σαφής αναφορά» στην «πλήρη εφαρμογή» του προγράμματος, κι όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά εν τέλει και απευθείας από την Τουρκία.

Αναφερόμενος τέλος στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Τσίπρας άφησε έμμεσα αιχμές εναντίον του βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον, λέγοντας ότι έχει το «δύσκολο» έργο να πείσει τους Βρετανούς για παραμονή στην Ευρώπη όταν η συμφωνία την οποία εξασφάλισε οδηγεί σε «λιγότερη Ευρώπη».

«Εύχομαι καλή επιτυχία στον Ντέιβιντ Κάμερον στο δημοψήφισμα […] αλλά το ζητούμενο δεν είναι λιγότερη Ευρώπη αλλά καλύτερη Ευρώπη», είπε.

By