Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Τσίπρας: Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε; Θα φέρετε νέα μέτρα λιτότητας;

Το ήπιο κλίμα που κυριάρχησε στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης σχολίασε, εισαγωγικά, από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Του έκανε εντύπωση, όπως είπε, η μετατροπή των ύβρεων και των κραυγών σε θεσμική αταραξία από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

«Μακάρι, κύριοι της κυβερνώσας παράταξης, αυτή η οβιδιακή σας μεταμόρφωση να συνιστά δείγμα έμπρακτης μεταμέλειας και στροφής στον πολιτικό πολιτισμό. Το βλέπω όμως δύσκολο» είπε ο κ. Τσίπρας και, επικαλούμενος τη στενή συνεργασία που έχει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, χρησιμοποίησε μια βρετανική παροιμία: «You can’t teach an old dog, new tricks». «Σας παρακολουθώ αυτές τις μέρες να δίνετε συνεντεύξεις και να λέτε ότι νικήσατε το λαϊκισμό και την ακροδεξιά» συνέχισε.

«Εσείς λοιπόν δεν νικήσατε κανένα λαϊκισμό. Τον τροφοδοτήσατε και τον κάνατε κινητήρια δύναμη της πολιτικής σας επικράτησης. Και αυτή η επιλογή σας θα σας ακολουθεί. Γιατί έχουν καταρρεύσει όλα όσα στήσατε ως αφήγημα τα προηγούμενα χρόνια στα δύο κομβικά ζητήματα για τη χώρα. Την οικονομία και την εξωτερική πολιτική.

Εκεί άλλωστε συγκρουστήκαμε. Εμείς με τα πεπραγμένα μας και την αλήθεια, εσείς με το ψέμα και την παραπλάνηση» είπε, απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ.

«Επειδή, όμως, μου άρεσε ιδιαίτερα η αναφορά σας στον Κίπλινγκ, προχθές, επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ένα δικό μου αγαπημένο -επίσης Βρετανό- συγγραφέα, για να καταλάβετε τη διαφορά μας. Έγραψε λοιπόν ο Όργουελ ότι «στις στιγμές της εξαπάτησης, το να λες την αλήθεια είναι επαναστατικό».

Υπό μια έννοια λοιπόν, η στάση μας τόσο στο Μακεδονικό όσο και στην οικονομία είχε και αυτόν το χαρακτήρα. Και θα ξεκινήσω με την οικονομία.

Ας τα πάρουμε λοιπόν με τη σειρά. Εμείς από τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, βάλαμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για μια νέα οικονομική πολιτική, βασισμένη στη στήριξη της ανάπτυξης και την ελάφρυνση των βαρών για τα μεσαία στρώματα και τις λαϊκές τάξεις» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτό το σχέδιο είχε τρεις φάσεις» συμπλήρωσε. «Η πρώτη ήταν στη ΔΕΘ του περασμένου Σεπτεμβρίου, με ένα πακέτο ελαφρύνσεων ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ μόνιμων μέτρων το 2018.

Επιδότηση ενοικίου για 400.000 νοικοκυριά. Μείωση εισφορών για ελευθέρους επαγγελματίες. Μείωση ΕΝΦΙΑ. Προσλήψεις (4.500 ειδική αγωγή και 3.000 Βοήθεια στο σπίτι). Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για αγρότες και συνεταιρισμούς.

Απόδοση ενός δισ. για τα αναδρομικά ενστόλων, δικαστικών και πανεπιστημιακών. Απόδοση κοινωνικού μερίσματος ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων στο τέλος του 2018. Και ακύρωση περικοπής συντάξεων από 1/1/19, ύψους 1,8 δισ. ευρώ».

«Η δεύτερη ήταν η δέσμη ελαφρύνσεων που νομοθετήσαμε για το 2019, ύψους 1,14 δισ. ευρώ.

– Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13%

– Τη μείωση του ΦΠΑ στο υπερεκπτωτικό 6% για την ενέργεια

– Την παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης

Και η τρίτη ήταν η κατάργηση του αφορολόγητου από 1/1/20, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, καθώς και οι ελαφρύνσεις για το 2020, ύψους 1,4 δισ.

– Η μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% σε 50%.

– Η κατάργηση από 1/1/2020 της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων έως 20.000 ευρώ και μείωση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ.

– Η αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.

– Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων

– Η μείωση ΦΠΑ από 13% σε 11%

– Οι φορολογικές μειώσεις κατοίκων νησιών

– Η μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%

– Η μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές περιοχές.

– Η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων

Αν όλα αυτά τα αθροίσουμε, έχουμε επτά δισ. ευρώ μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης (2018-19 και 2020) και 1,7 δισ. εφάπαξ. Αυτό ήταν το τέταρτο Μνημόνιο; Προφανώς και όχι. Αυτό ήταν το τέλος των Μνημονίων.

Από τα επτά δισ. μέτρα, τα 5,2 τα έχουμε ήδη ψηφίσει και υλοποιήσει μέσα στο ’18 και ’19. Πώς τα βαφτίσατε όλα αυτά; Τα βαφτίσατε παροχολογία» τόνισε.

«Και εσείς ήρθατε προχθές -δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά με επιβεβαιώσατε, όταν σας είπα ότι δεν μπορείτε να μας κατηγορήσετε ότι παραλάβατε καμμένη γη- και είπατε ότι θα κάνετε την μεγάλη αλλαγή. Πως θα κάνετε προς τα πίσω κωλοτούμπα. Αλλά σημασία έχει πως προσγειώνεσαι. Είπατε ότι πάτε την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ 300 εκατ. περισσότερο, για να απαλύνετε και τους πιο ευκατάστατους. Ωσαννά…» τόνισε.

«Δηλαδή, έχουμε ήδη εμείς υλοποιήσει μέτρα επτά δισ. σε λιγότερο από ένα χρόνο και μας λέγατε τέταρτο Μνημόνιο και παροχολογία και εσείς φέρατε 300 εκατ. έκπτωση μεγαλύτερη στον ΕΝΦΙΑ για το ’19 και κοντεύετε να στήσετε και αψίδες του θριάμβου να περάσετε από κάτω» προσέθεσε.

«Αλλά για να δούμε, θα περάσετε κάτω από τις αψίδες ή μήπως θα περάσετε κάτω από τον πήχη, ακόμη και από τον χαμηλό πήχη που βάλατε».

«Σε λίγους μήνες εδώ θα είμαστε και οι πολίτες θα κρίνουν με βάση τα έργα και τα πεπραγμένα και όχι με βάση ευχάριστες εκθέσεις ιδεών. Επιτρέψτε μου όμως να μείνω λίγο παραπάνω στο να εξηγήσω πως καταφέραμε εμείς να πετύχουμε αυτές τις ελαφρύνσεις.

Πως, αντί για τέταρτο μνημόνιο, όπως εσείς λέγατε, φέραμε ένα νέο πλαίσιο που αναγνωρίζουν οι πολίτες ως έξοδο από το μνημόνιο. Γιατί μπορέσαμε; Γιατί έχουμε εξασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Γιατί πετυχαίναμε και με το παραπάνω τους στόχους του προγράμματος.

Γιατί δημιουργήσαμε -με τις θυσίες του ελληνικού λαού- ένα μαξιλάρι ρευστότητας 37 δισ., το οποίο είναι και το διαβατήριο της χώρας στις αγορές. Η χώρα επέστρεψε στις αγορές με ρυθμισμένο το χρέος της και με ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού» τόνισε.

«Τι κάναμε λοιπόν; Για να διασφαλίσουμε ότι την πραγματικότητα θα την νιώθει στην τσέπη του ο πολίτης.

Πήραμε 5,5 δισ. από τα 37, τα αποθέσαμε σε ένα λογαριασμό ως εγγύηση για την επίτευξη του 3,5% από το 2020 ως το 2022 (ότι θα παίρνουν οι δανειστές όσα λεφτά έχει συμφωνηθεί έναν υψηλό στόχο, αλλά χαμηλότερο από αυτό που είχατε συμφωνήσει εσείς επι διακυβέρνησης Σαμαρά). Άρα στην ουσία διώξαμε από πάνω μας το ΔΝΤ, τον πιο αυστηρό εταίρο, που επέμενε για αντιλαϊκά μέτρα και ταυτόχρονα να μειώσουμε ουσιαστικά κατά 1% τα πλεονάσματα» εξήγησε.

«Εσείς αυτό το σχέδιο το απορρίπτετε πριν καν το συζητήσετε με τους εταιρους μας.

Πριν καν το διεκδικήσετε. Και έχετε, λέτε, ένα άλλο σχέδιο, το οποίο ούτε το έχουμε δει, ούτε το έχετε πει στους δανειστές, απ” όσα τουλάχιστόν βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σας ρώτησα και σας ρωτώ πάλι. Θεωρείτε ότι θα έχετε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη απ” ό,τι σήμερα, που έχετε εκλεγεί και με την αξιωματική αντιπολίτευση να σας στηρίζει σε αυτή την διεκδίκηση; Εκτός και αν δεν έχετε αυτό το σκοπό και μας κοροιδεύετε.

Το φθινόπωρο είναι κοντά και θα δούμε εκεί τι θα υπάρχει στον προϋπολογισμό.

Εκτός από τον προϋπολογισμό του ’20, θα καταθέσετε και το Μεσοπρόθεσμο μέχρι και το ’22. Θα δούμε λοιπόν τι πλεόνασμα θα υπολογίσετε για το 2021 και το 2022. Εδώ θα είμαστε. Με δυο λόγια αυτό που θέλω να πω είναι ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Γελάτε τώρα, αλλά δεν θα γελάτε το φθινόπωρο» σημείωσε ακόμη.

«Αλλά ξέρετε, εδώ δεν μιλάμε για ένα θεωρητικό ζήτημα, αλλά για τα μέτρα άμεσης ελάφρυνσης. Είναι και τα μέτρα άμεσης ελάφρυνσης για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία φαίνεται επίσης να έχετε ακυρώσει.

Δεν ξέρω πότε ακριβώς θα καταλήξετε στην πρόταση σας για τα πλεονάσματα, αλλά πρέπει άμεσα να απαντήσετε συγκεκριμένα στα όσα έχουμε ήδη ψηφίσει και δρομολογήσει.

1) Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε;

2) Θα ακυρώσετε όσα εξαγγείλαμε για το 2020;

3) Θα φέρετε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 2,5 με 3 δισ. για να βγουν οι στόχοι το 2020;».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By