Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Τσουχτερό πρόστιμο στην Ελλάδα για παράνομες χωματερές

Την ίδια στιγμή σε αρκετούς δήμους έχουν σχηματιστεί βουνά από σκουπίδια

tripoli-skoupidia

Tην ώρα που το υπουργείο Περιβάλλοντος βάζει τις τελευταίες πινελιές στο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και η χώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο εξαιτίας του οικονομικού στραγγαλισμού που της επιβάλλουν οι δανειστές, σε δύο μήνες θα πρέπει να καταβάλλει την πρώτη δόση από την «καμπάνα» που της έχει επιβάλλει το ευρωπαϊκό δικαστήριο για τις παράνομες χωματερές.

Η Ελλάδα, με βάση την περσινή απόφαση υποχρεώνεται να καταβάλλει εφάπαξ πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ (πληροφορίες αναφέρουν ότι πληρώθηκε το Φεβρουάριο) και 14,5 εκατ. ευρώ ως πρόστιμο συντήρησης ανά εξάμηνο για τις ενεργές χωματερές που λειτουργεί και όσες είναι προς αποκατάσταση, μέχρι να συμμορφωθεί. Η «καμπάνα» θα μειώνεται ανά εξάμηνο 40.000 ευρώ για κάθε χωματερή που έκλεισε ή αποκαταστάθηκε και 80.000 για κάθε χωματερή που έκλεισε και αποκαταστάθηκε. Μέχρι σήμερα, ανοιχτοί είναι συνολικά 39 ΧΑΔΑ από τους οποίους οι 21 στα νησιά και 10 στην Πελοπόννησο.

«Τον Ιούνιο, τα πρόστιμα που δρομολογήθηκαν εδώ και τρία χρόνια, όταν καταδικαστήκαμε, ξεκινάμε να τα πληρώνουμε. Εμείς, θα κοιτάξουμε όσο το δυνατόν να τα απομειώσουμε, να πάψουν να λειτουργούν οι ΧΑΔΑ στην Ελλάδα που είναι το πρώτο μας μέλημα, να πηγαίνουν όλα τα σκουπίδια σε ΧΥΤΑ και θα κοιτάξουμε να απομειώσουμε δραστικά αυτό το πρόστιμο των 14,5 εκατ. το εξάμηνο. Προφανώς θέλουμε την συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» δήλωσε σε πρόσφατα ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Τσιρώνης.

Την ίδια στιγμή όμως η χώρα εκπέμπει απεγνωσμένα σήματα SOS, από τις πρωτοφανείς εικόνες που δημιουργούν τα βουνά από σκουπίδια στους δρόμους της Τρίπολης και εσχάτως του Πύργου και της Ολυμπίας, γεγονός που περιορίζει αισθητά τις πιθανότητες η πολιτεία να περιορίσει την λειτουργία των παράνομων χωματερών και να καταβάλλει λιγότερα χρήματα από τα δυσθεώρητα πρόστιμα.

(Visited 1 times, 1 visits today)