Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

«Τσουχτερές» παραμένουν οι τιμές για σπίτια στο Λονδίνο παρά την «κόπωση» της αγοράς

Η μέση τιμή πώλησης καθορίζεται στα 250.200 στερλίνες, με τον ρυθμό της αύξησης να επιβραδύνεται σε σχέση με τις αρχές του 2022.

Εάν αναζητείτε σπίτι στο Λονδίνο και έχετε απογοητευτεί από τις «τσουχτερές» τιμές, μάλλον ήρθε η ώρα να αναθαρρήσετε (κάπως), καθώς ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες σπεύδουν να προσφέρουν «γενναιόδωρες» εκπτώσεις προκειμένου να προσελκύσουν τους αγοραστές.

Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας αγοραπωλησιών Zoopla, τα οποία δημοσιεύονται στο πρακτορείο Bloomberg, από το β’ μισό του Απριλίου, ένα στα 20 προς πώληση ακίνητα εμφανίζεται με μειωμένη τιμή σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Η αντίστοιχη αναλογία πριν έναν μήνα διαμορφωνόταν σε 1/22.

Η μέση τιμή πώλησης, δε, καθορίζεται στα 250.200 στερλίνες, με τον ρυθμό της αύξησης να επιβραδύνεται σε σχέση με τις αρχές του 2022.

Ένα ακόμη αισιόδοξο (για τους αγοραστές) σημάδι εδράζεται στον μεγαλύτερο χρόνο που απαιτείται για την πώληση ενός ακινήτου. Για παράδειγμα, ένα σπίτι με τρεις κρεβατοκάμαρες έξω από το Λονδίνο μένει πλέον στην πλατφόρμα για 18 ημέρες έως ότου πουληθεί. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ανερχόταν τον Μάρτιο σε 16 ημέρες. Στο Λονδίνο, δε, σπίτι με τρεις κρεβατοκάμαρες χρειάζεται 21 ημέρες έως ότου πουληθεί έναντι 17 ημερών πριν έναν μήνα.

Πρόκειται για τα πρώτα σημάδια, τα οποία καθιστούν αισιόδοξους τους αναλυτές ότι η φούσκα στον κλάδο των ακινήτων πλησιάζει προς το τέλος της. Ας σημειωθεί άλλωστε, ότι οι τιμές μέσα στο 2022 έχουν εμφανίσει το υψηλότερο ράλι των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών.

Οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις του πληθωριστικού φαινομένου, οπωσδήποτε, έχουν επιδεινώσει το καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα, επηρεάζοντας και τον τομέα του real estate.

Πάντως, ο αριθμός των προς πώληση ακινήτων συνεχίζει να αυξάνεται, με τις νέες εγγραφές να ενισχύονται κατά 7% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας, ενώ ο αριθμός των δυνητικών αγοραστών είναι 61% υψηλότερος από τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By