Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

TT: Ποια είναι τα πρόσωπα και οι εταιρίες της νέας δικογραφίας

Τι λέει το νέο πόρισμα της εισαγγελέως Παπανδρέου για τις δανειοδοτήσεις των 104,7 εκατ ευρώ

ttgoldman

Νέα «καυτά» στοιχεία που αφορά σε επισφαλείς δανειοδοτήσεις από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) συνολικού ύψους 104.700.000 ευρώ που συγκέντρωσε η επίκουρη εισαγγελέας κατά της διαφθοράς κ. Πόπη Παπανδρέου οδήγησε τις ελληνικές ανακριτικές αρχές στην έκδοση νέου διεθνούς εντάλματος σε βάρος του πρώην πρόεδρου του ΤΤ  Άγγελου Φιλιππίδη, οποίος κρατείται σε φυλακές της Μαλτεπέ στην Κωνσταντινούπολη. Με βάση τα νέα στοιχειά, που αποτελούν νέα ξεχωριστή δικογραφία, ασκήθηκε μάλιστα ποινική δίωξη σε πρόσωπα που ήδη αντιμετωπίζουν κατηγορίες για την υπόθεση των «κόκκινων δανείων» του ΤΤ αλλά και σε βάρος του επιχειρηματία Παναγιώτη Ευθυμίου, μελών της οικογένειας του και συνεργατών του για χορήγηση δανείων σε εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πόρισμα της εισαγγελέως πρόκειται για δάνεια συνολικού ύψους 104.700.000 ευρώ προς επιχειρήσεις real estate συμφερόντων του επιχειρηματία Π.Ευθυμίου. Συγκεκριμένα, τα δάνεια χορηγήθηκαν το διάστημα από 21-01-09 έως 08-04-2009 στις εταιρείες ASPEN ακινήτων, ALMOND ακινήτων και EKTASIS DEVELOPMENT.

Στο νέο πόρισμά της η κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει «άνευ ερείσματος και ουσίας τα επιχειρήματα όπως οικονομική κρίση και συνήθης τραπεζική πρακτική γιατί τη χορήγηση των δανείων» και υπογραμμίζει πως τα δάνεια αυτά «χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς άλλους από αυτούς που ζητήθηκαν με διοχέτευση αυτών σε off shore εταιρίες μέσα από πολύπλοκες και δαιδαλώδες διαδρομές προκειμένου να χαθούν τα ίχνη τους και η εγκληματική τους προέλευση».

Γενικότερα, όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα αλλά και μετά από έρευνα της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, τα δάνεια αυτά δόθηκαν χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί για το ΤΤ οι απαραίτητες εγγυήσεις.

Τα πρόσωπα που εμπλέκονται

Έτσι, με βάση τα νέα «ευρήματα» των ερευνών ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία από κοινού και κατ εξακολούθηση σε βάρος των: Άγγελου Φιλιππίδη, Αντώνη Καμινάρη, Μάριου Βαρότση, Γεωργίου Σάμνου, Γεωργίου Μπρίταλου, Λυμπέρη Κατσιουλιέρη, Σπύρου Πολίτη, Χαράλαμπου Γιαγκούδη και Φωτεινής Κρέστα. Πρόκειται για στελέχη και μέλη της αρμόδιας υπόεπιτροπής και επιτροπής δανειοδοτήσεων του ΤΤ. Επιπλέον, ποινική δίωξη για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ασκήθηκε σε βάρος του επιχειρηματία Παναγιώτη Ευθυμίου αλλά και Μαγδαλήνής Ευθυμίου, Ευάγγελου Ευθυμίου, Χρήστου Ευθυμίου, Σοφίας Τολου και Ευάγγελου Αποστολάτου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο νέο δεύτερο πόρισμά της η εισαγγελέας κ. Παπανδρέου:

  • Η εταιρεία ASPEN έλαβε δυο δάνεια 22,4 εκατομμύρια και 12,78 εκατ. ευρώ.
  • Η εταιρεία ALMOND 18, 48 και η εταιρεία EKTASIS 51 εκατομ.

Οι δυο πρώτες εταιρίες, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, ανήλθαν κατά 100% σε Κυπριακές εταιρίες οι οποίες με τη σειρά τους ανήκαν σε offshore με έδρα τις Παρθένες Νήσους. Δικαιούχοι τους εμφανίζονταν οι Ευάγγελος Αποστολάτος και Σοφία Τόλου ενώ πραγματικός δικαιούχος, σύμφωνα με την εισαγγελέα, ήταν ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Ευθυμίου, μαζί με μέλη της οικογενείας του αλλά και και της εταιρίας ΕΚΤΑΣΙΣ.

Αναφέρει χαρακτηριστικά στο πόρισμά της, η κ. Παπανδρέου: « Οι εισηγήσεις παρουσίαζαν ανεπαρκή αξιολόγηση του αναλαμβανόμενου πιστωτικού κινδύνου» καθώς και ότι «δεν αξιολογήθηκαν οι πραγματικοί δικαιούχοι και η δυνατότητά τους να στηρίξουν τις εταιρίες και δεν ελήφθη υπόψιν η επιδεινούμενη κατάσταση στην αγορά των αστικών εμπορικών ακινήτων που ήταν εμφανής από τις εμφανής».

Επιπλέον, η εισαγγελέας αναφέρει πως τα δάνεια που χορηγήθηκαν από το ΤΤ στις εταιρείας ASPEN και ALMOND «χορηγήθηκαν χωρίς την ύπαρξη πιστοληπτικής διαβάθμισης και ότι επίσης η EKTASIS ήταν υπερδανειόμενη από το 2007 και με σημαντικά ´έντονα αυξανόμενα βάρη επί των ακινήτων της».

Το κατηγορητήριο

Στο κατηγορητήριο που συντάχθηκε σε βάρος των στελεχών της τράπεζας (μέλη επιτροπών) για τα αδίκημα της απιστίας, οι ανακριτικές αρχές αναφέρουν, μεταξύ άλλων: «Αν δεν γνωρίζατε ότι πραγματικός δικαιούχος των εταιριών ήταν ο Π.Ευθυμίου σημαίνει ότι δίνατε τα εκατομμύρια των δανείων σε κάποιο άγνωστο σε σας πρόσωπο που »κρυβόταν» πίσω από μια off shore εταιρία . Εάν αντιθέτως γνωρίζατε ή εικάζατε ότι πραγματικός δικαιούχος ήταν ο Π. Ευθυμίου τούτο σημαίνει ότι δίνατε τα εκατομμύρια των δανείων σε ένα πρόσωπο το οποίο ενώ δεν είχε αντικειμενικά την απαραίτητη φερεγγυότητα για την λήψη του δανείου ως εκπρόσωπος της ektasis του χορηγήσατε και επιπλέον ποσά για τις δυο άλλες εταιρίες . Εάν πιστεύατε πως δικαιούχοι ήταν οι Τόλου και Αποστολάτος αξίζει να σημειωθεί ότι στις φορολογικές δηλώσεις τους για το έτος 2009 η πρώτη δηλώνει 7.905 ευρώ και η ο δεύτερος 111.949».

Τονίζεται επίσης ότι η εταιρία EKTASIS λίγο μετά τη λήψη του δανείου των 51 εκατ. ευρώ ζήτησε την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Να σημειωθεί, τέλος, πως η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έχει δεσμεύσει ήδη ακίνητη περιουσία της οικογένειας του επιχειρηματία Ευθυμίου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By