Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Twitter: Ερευνα από την ΕΕ για την παραβίαση δεδομένων που έθεσε σε κίνδυνο τα στοιχεία 5,4 εκατ. χρηστών

Πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ ενδέχεται να επιβληθούν στην Τwitter, καθώς η κορυφαία ρυθμιστική Αρχή της ΕΕ για το απόρρητο ξεκίνησε έρευνα σχετικά με αναφορές για παραβίαση δεδομένων, που πέρυσι έθεσε σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα 5,4 εκατ. χρηστών.

Η ανεξάρτητη Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ιρλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι με δική της πρωτοβουλία ξεκινά έρευνα για τις αναφορές ότι ένα ή περισσότερα σύνολα δεδομένων με προσωπικές πληροφορίες χρηστών του Twitter είχαν διαρρεύσει στο ίντερνετ.

«Αυτά τα σύνολα δεδομένων αναφέρθηκε ότι περιέχουν προσωπικά δεδομένα που σχετίζονται με περίπου 5,4 εκατ. χρήστες του Twitter σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε η υπηρεσία, προσθέτοντας ότι αφορούν σε στοιχεία ταυτότητας χρήστη, διευθύνσεις email ή/και αριθμούς τηλεφώνου».

Η ιρλανδική Αρχή επισήμανε ότι έπειτα από σχετικές συζητήσεις με την Twitter, θεωρεί πως «μία ή περισσότερες διατάξεις» του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων της ΕΕ (GDPR) μπορεί να έχουν παραβιαστεί -και ίσως εξακολουθούν να παραβιάζονται.

Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, η συγκεκριμένη Αρχή είναι ο κύριος επόπτης για μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley που έχουν την ευρωπαϊκή τους βάση στην Ιρλανδία, ενώ σύμφωνα με τον GDPR μπορεί να επιβάλει πρόστιμα που φτάνουν έως και το 4% των ετήσιων πωλήσεων μιας εταιρείας.

Μετά την εξαγορά της πλατφόρμας από τον Έλον Μασκ έναντι 44 δισ. δολαρίων, ο παγκόσμιος έλεγχος της Twitter έχει φτάσει στο «κόκκινο». Παρόλο που οι ύποπτες παραβιάσεις έγιναν πριν από την εξαγορά, η πολιτική ελέγχου και συμμόρφωσης με τους κανονισμούς είναι περιορισμένη, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με το αν η Twitter μπορεί να προστατεύει τα δεδομένα των χρηστών της πλατφόρμας.

Η Ευρώπη έσπευσε να υπενθυμίσει στην Twitter ότι πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις ρυθμιστικές απαιτήσεις της, από την προστασία των προσωπικών δεδομένων έως τον έλεγχο της ρητορικής μίσους, καθώς λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της συμφωνίας για την εταιρεία, ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν προειδοποίησε τον Έλον Μασκ να τηρήσει όλους τους κανόνες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By