Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Τύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή : Εκτακτη σύγκληση των ΥΠΕΞ της ΕΕ ζητά η Γερμανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας ζήτησε χθες Κυριακή να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να συζητηθεί η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, μετά την εξόντωση ιρανού ανώτατου αξιωματικού στο Ιράκ από τις ΗΠΑ.

«Ως Ευρωπαίοι έχουμε δημιουργήσει και δοκιμάσει διαύλους σταθερής επικοινωνίας με όλα τα μέρη, που πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως σε αυτή την κατάσταση», τόνισε ο Μάας σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Διαβάστε επίσης: Νίκησε τον καρκίνο και τώρα γυρίζει την Ευρώπη με τα πόδια
Ο Μάας προέτρεψε τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ να επισπεύσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αυτής της εβδομάδας, ώστε να συμφωνηθεί κοινή προσέγγιση.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας θα επιδιώξει να έλθει σε επαφή με την κυβέρνηση του Ιράκ, όπου το κοινοβούλιο ενέκρινε χθες Κυριακή πρόταση του πρωθυπουργού Αντελ Αμπντελ Μάχντι να δοθεί διαταγή σε όλα τα ξένα στρατεύματα να αποχωρήσουν από την ιρακινή επικράτεια.

«Είναι πρωταρχικό μας συμφέρον η σταθερότητα και η ενότητα του Ιράκ να μην πέσουν θύματα της πρόσφατης κλιμάκωσης», σημείωσε ο Μάας.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτύξει περίπου 120 στελέχη τους στο Ιράκ, στο πλαίσιο της επιχείρησης Inherent Resolve του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας, εάν είναι επιθυμητή και εάν το επιτρέπουν οι περιστάσεις», διαβεβαίωσε ο γερμανός ΥΠΕΞ.

«Συζητάμε αυτήν τη στιγμή εντατικά με τους εταίρους μας, στο Συμβούλιο του NATO, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στον συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και πάνω απ’ όλα με τις επαφές μας στο Ιράκ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλλει την προσεχή προβλεπόμενη αντικατάσταση των δυνάμεών της στο Ιράκ – τη συνηθισμένη εναλλαγή των στελεχών της που υπηρετούν εκεί – γνωστοποίησε χθες το γερμανικό υπουργείο Αμυνας μέσω Twitter.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By