Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Τζέρι Ράις: Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα μείωνε το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους

Με την επισήμανση ότι «η πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα μείωνε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους προς το Ταμείο», ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις «έκλεισε το μάτι» στην πρόωρη εξόφληση τουλάχιστον ενός μέρους των δανειακών οφειλών της χώρας μας προς τον διεθνή οργανισμό.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο να αποπληρώσει η Ελλάδα πρόωρα το δάνειο του ΔΝΤ, ο κ. Ράις επανέλαβε στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον τη σχετική δήλωσή του προ δύο εβδομάδων: «Είναι μια απόφαση των ελληνικών Αρχών, σε συνεργασία με άλλους επίσημους πιστωτές, εάν χρειάζεται». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η πρόωρη αποπληρωμή θα μείωνε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας οφείλει συνολικά 9,7 δισ. ευρώ στον διεθνή οργανισμό, τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν σταδιακά έως το 2024. Από το ποσό αυτό, τα 3,7 δισ. ευρώ λήγουν φέτος και το 2020 και βαρύνονται με πολύ αλμυρό επιτόκιο, ύψους 5,13%.

Ο κ. Ράις ρωτήθηκε επίσης για τις επισημάνσεις της πρώτης μεταμνημονιακής έκθεσης του ΔΝΤ περί «ασθενικής» κουλτούρας πληρωμών στην Ελλάδα, σε συνάρτηση με το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι αναφορές αυτές είχαν προκαλέσει την ενόχληση της κυβέρνησης και είχαν αμφισβητηθεί από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, καθηγητή Μιχάλη Ψαλιδόπουλο.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου απέφυγε να απαντήσει ευθέως. «Γενικά η Ελλάδα, λόγω των μεταρρυθμίσεων, βρίσκεται σε καλύτερο μονοπάτι τόσο αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης όσο και στο δημοσιονομικό πεδίο», είπε. Εξήρε επίσης την αποφασιστικότητα των Ελλήνων και των ελληνικών αρχών στην προώθηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων και εξέφρασε τη στήριξη του ΔΝΤ για τη συνέχισή τους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By