Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

UNESCO: Καταδικάζει τη «βάρβαρη» καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Ιράκ

Οι τζιχαντιστές έχουν καταστρέψει αρχαίες τοποθεσίες στα εδάφη που ελέγχουν

jihads-islamicmilitant

Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα καταδίκασε τη «βάρβαρη» καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ, όπου οι τζιχαντιστές έχουν καταστρέψει αρχαίες τοποθεσίες στα εδάφη που ελέγχουν.

Το Ιράκ διαθέτει «χιλιάδες ναούς, κτίρια, αρχαιολογικούς τόπους, αντικείμενα τα οποία αποτελούν θησαυρό για ολόκληρη την ανθρωπότητα«, δήλωσε η Μπόκοβα σε επίσκεψή της στη Βαγδάτη.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε ο θησαυρός αυτός, αυτή η κληρονομιά του πολιτισμού, να καταστραφεί με τον πιο βάρβαρο τρόπο«, συμπλήρωσε.

«Πρέπει να δράσουμε, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, επειδή οι εξτρεμιστές προσπαθούν να σβήσουν την ταυτότητα. Διότι γνωρίζουν πως αν δεν υπάρχει πια ταυτότητα, δεν υπάρχει πια Ιστορία. Πιστεύουμε πως αυτό δεν είναι αποδεκτό«, τόνισε ακόμη η γενική διευθύντρια του Οργανισμού του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση την Επιστήμη και τον Πολιτισμό.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ελέγχουν εδάφη στο Ιράκ και έχουν καταστρέψει χώρους τους οποίους θεωρούν ειδωλολατρικούς ή αιρετικούς. Έχουν καταστρέψει τάφους, εκκλησίες και πολύτιμα χειρόγραφα στη Μοσούλη, και έχουν πωλήσει αρχαιότητες για να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By