Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Unicef: Χιλιάδες τα ορφανά λόγω του Έμπολα

Περίπου 3.700 παιδιά έχουν χάσει έναν ή και τους δύο τους γονείς

Ugandans suspected of being infected with Ebola in hospital

Περίπου 3.700 παιδιά στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε έχουν χάσει έναν ή και τους δύο τους γονείς από τον ιό Έμπολα από την αρχή της επιδημίας στη Δυτική Αφρική αναφέρει η Unicef και σημειώνει πως τα παιδιά αυτά είναι πλέον εντελώς μόνα τους, καθώς δεν τα δέχεται η ευρύτερη οικογένειά τους λόγω του φόβου της μόλυνσης.

«Τα παιδιά αυτά έχουν άμεση ανάγκη από ιδιαίτερη προσοχή και υποστήριξη, πολύ περισσότερο καθώς πολλά από αυτά αισθάνονται ανεπιθύμητα, δηλαδή είναι εγκαταλειμμένα», τόνισε ο Μανουέλ Φοντέν περιφερειακός διευθυντής της Unicef για τη δυτική και κεντρική Αφρική.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα ορφανά, ηλικίας τριών – τεσσάρων ετών, αναλαμβάνει ένα μέλος της ευρύτερης οικογένειάς τους, όμως σε μερικές κοινότητες ο φόβος για τον Έμπολα είναι πιο ισχυρός από τους οικογενειακούς δεσμούς.

Η Unicef επισημαίνει ότι ο αριθμός των παιδιών που έχουν χάσει τουλάχιστον έναν από τους γονείς τους από την επιδημία πιθανόν να «διπλασιαστεί ως τα μέσα Οκτωβρίου», εξηγώντας ότι προς το παρόν έχει λάβει περίπου το 25% των 200 εκατομμυρίων δολαρίων που εκτιμά ότι χρειάζεται η αποστολή του οργανισμού για να αντιμετωπίσει την επιδημία.

Στο πλαίσιο της απάντησής της στην επιδημία, η Unicef ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 2.500 επιζώντες του ιού στη Σιέρα Λεόνε, που πλέον έχουν ανοσία στην ασθένεια, θα εκπαιδευτούν για να φροντίσουν τα παιδιά που βρίσκονται σε καραντίνα.

Ο οργανισμός συμπλήρωσε ότι εργάζεται για να προσφέρει ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στα παιδιά αυτά.

Περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι στη δυτική Αφρική έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και σχεδόν 3.100 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By