Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

UNICEF: Φόβοι για εκατοντάδες απαγωγές παιδιών στο Νότιο Σουδάν

Τα παιδιά απήχθησαν εντός του Φεβρουαρίου από παραστρατιωτική οργάνωση

soudan stratologisi anilikwn

H Unicef εξέφρασε φόβους ότι «εκατοντάδες» παιδιά απήχθησαν στα μέσα Φεβρουαρίου στο βορειοανατολικό Νότιο Σουδάν, επιρρίπτοντας ευθύνες για πρώτη φορά σε μία παραστρατιωτική οργάνωση, που πρόσκειται στην κυβέρνηση, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ταμείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά είχε καταγγείλει ότι 89 ανήλικοι είχαν πέσει θύματα απαγωγής στην πόλη Ουαού Σιλούκ, στην πολιτεία του Άνω Νείλου (βορειοανατολικά). Η Unicef είχε επιπλέον προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των απαχθέντων είναι μεγαλύτερος.

Το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά «πιστεύει τώρα ότι τα παιδιά που έχουν απαχθεί είναι το πιθανότερο εκατοντάδες» επισημαίνεται σε μία ανακοίνωση που εστάλη χθες.

Η επίθεση κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδιά— όπως επίσης και ενήλικες άνδρες σύμφωνα με την οργάνωση —απήχθησαν σημειώθηκε την 15η και 16η Φεβρουαρίου.
Ο εκπρόσωπος τύπου της προεδρίας του Νοτίου Σουδάν, Ατένι Ουέκ Ατένι, είχε καταδικάσει σθεναρά την απαγωγή, υποστηρίζοντας ότι οι δράστες της απαγωγής των παιδιών είναι μαχητές «της Μπόκο Χαράμ του Νοτίου Σουδάν».

Έπειτα από 2 εβδομάδες ερευνών, η Unicef πιστεύει ότι η παραστρατιωτική οργάνωση με αρχηγό τον Τζόνσον Ολονί, που ελέγχει την περιοχή και έχει ήδη κατηγορηθεί κατά το παρελθόν από τη μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) ότι στρατολογεί παιδιά για να πάρουν μέρος σε μάχες, είναι υπεύθυνη για αυτές τις απαγωγές.

«Αυτή η παραστρατιωτική οργάνωση βρίσκεται πίσω από τις δυνάμεις SPLA (Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Σουδάν, οι ένοπλες δυνάμεις) της κυβέρνησης» συνέχισε η Unicef, διευκρινίζοντας ότι ο στρατός του Νοτίου Σουδάν υποστηρίζει ότι δεν ελέγχει την ένοπλη οργάνωση.

Σύμφωνα με το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά πολλοί ανήλικες έχουν εντοπιστεί σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης κοντά στο Ουαού Σιλούκ, ενώ σε κάποιους άλλους, ηλικίας μόλις 12 ετών, τους έχουν ήδη δώσει όπλα στην επαρχία Μελούτ (πολιτεία του Άνω Νείλου).

Η οργάνωση εκφράζει φόβους ότι θα τα στείλουν να πολεμήσουν σε περιοχή λίγο πιο βόρεια, στο Κάκα.

Από την έναρξη του εμφυλίου το Δεκέμβριο του 2013, η Unicef εκτιμά ότι περίπου 12.000 παιδιά, κυρίως αγόρια, έχουν στρατολογηθεί τόσο από τις ένοπλες δυνάμεις του Νοτίου Σουδάν όσο και από τις δυνάμεις των ανταρτών.

By