Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Β. Κορκίδης: Να μην γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης το πρόγραμμα της ΕΚΤ

Ο κ. Κορκίδης πρόσθεσε ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει επωμιστεί σχεδόν ολόκληρο το βάρος της κρίσης

euro_komision_4

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοινώθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά σημαντική ευκαιρία αντιμετώπισης της απειλής του αποπληθωρισμού και αναθέρμανσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, δήλωσε για το θέμα ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης.

Όπως είπε, τα χρήματα που θα πάρουν οι τράπεζες από τις αγορές ομολόγων θα μπορούν είτε να χρηματοδοτήσουν τον ιδιωτικό τομέα είτε να κατατεθούν στην ΕΚΤ, με αρνητικό όμως επιτόκιο. Έτσι, όπως ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι, σημείωσε ο κ.Κορκίδης, δίνεται κίνητρο για τη χρηματοδότηση της ιδιωτικής οικονομίας.

Ο κ. Κορκίδης πρόσθεσε ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει επωμιστεί σχεδόν ολόκληρο το βάρος της κρίσης, με απώλεια πάνω από 1.000.000 θέσεων εργασίας (ενδεικτικά στο γ΄τρίμηνο του 2014, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο χάθηκαν 210.900 θέσεις εργασίας ή το 25,1%), με μείωση του Α.Ε.Π. κατά 60 δισ. ευρώ και με 230.000 «λουκέτα» την τελευταία τετραετία.

Ως εκ τούτου, παρά τους περιοριστικούς όρους, δεσμεύσεις, προϋποθέσεις καθώς επίσης και τα μικρά ελληνικά οφέλη, οι μικρομεσαίοι της αγοράς προσδοκούν χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις, πιστεύοντας ότι το εν λόγω πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία και ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By