Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βαλαβάνη: Όσοι είναι συνεπείς φορολογικά θα λάβουν μπόνους

Με καταβολή μικρότερου φόρου θα επιβραβευτούν οι συνεπείς φορολογούμενοι.

balabaniA

Μπόνους σε όσους ήταν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, κατά τα έτη 2012 και 2013 εξετάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκάλυψε η αναπληρωτής υπουργός Νάντια Βαλαβάνη στον Real FM 97,8.

Σύμφωνα με την υπουργό, η ρύθμιση που δεν έχει λάβει την οριστική της μορφή, θα κατατεθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια ή για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ή το φόρο εισοδήματος, και θα οδηγεί τους συνεπείς στην επόμενη φορολογική χρήση, να καταβάλλουν λιγότερο φόρο έναντι των υποχρεώσεών τους.

Η κα Βαλαβάνη υποστήριξε ότι η κατάθεση της ρύθμισης δεν αποτελεί μονομερής ενέργεια καθώς δεν αυξάνει το δημοσιονομικό κόστος, αλλά αντίθετα αντιμετωπίζει τη δημοσιονομική βόμβα του ιδιωτικού χρέους, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 76 δισ.

Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι στόχος είναι με τη νέα ρύθμιση να εισπραχθούν περίπου 9 δισ. από αυτό το ποσό, ενώ επεσήμανε ότι τα 47 δισ από τα 76 δημιουργήθηκαν τα χρόνια του μνημονίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε μόνο το 2014 αυξήθηκε κατά 60% ο αριθμός των φορολογουμένων που σταμάτησαν να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με το 2013 ενώ 3,5 εκατομμύρια Έλληνες (3.174 φυσικά πρόσωπα και 357.000 επιχειρήσεις) χρωστούν έως 3.000 ευρώ.

Η κα Βαλαβάνη υποστήριξε ότι στόχος είναι η ανακούφιση του ενός τρίτου του πληθυσμού και η ενίσχυση βεβαίως των κρατικών εσόδων.

By