Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Βαριά σκιά στο μέλλον της Alibaba: Ο ρόλος του Τζακ Μα και το καλό σενάριο

Ο Τζακ Μα, ο ιδρυτής της Alibaba, φαίνεται ότι βρίσκεται απέναντι στην κινεζική κυβέρνηση, στάση που έχει πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις από την κινεζική κυβέρνηση: από την εντατικοποίηση του ασφυκτικού κανονιστικού ελέγχου στον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου έως την αβεβαιότητα για το μέλλον της Alibaba που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.

Τι κι αν τα κέρδη τριμήνου που ανακοίνωσε η Alibaba ξεπέρασαν τις προσδοκίες, αναλυτές και ειδικοί προειδοποιούν ότι η κόντρα του Μα με το ισχυρό καθεστώς του Πεκίνου, θα μπορούσε να κόψει τον δρόμο προς την ανάκαμψη της Alibaba.

«Οι επενδυτές βλέπουν την Alibaba με επιφυλακτικότητα αφού πρώτα «γοητεύθηκαν» από το success story της και το διεθνές προφίλ του ιδρυτή της», δήλωσε η Ρεμπέκα Φάνιν, συγγραφέας του «Tech Titans of China», στο CNBC.

«Η τρέχουσα αντιπαράθεση αποτελεί μία νέα πραγματικότητα για τους επενδυτές που μπορεί να μην έχουν εξετάσει προσεκτικά πώς η άνοδος της εταιρείας ως ισχυρού τεχνολογικού γίγαντα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για το status quo».

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο όταν ο Μα έκανε μερικά αρνητικά σχόλια για τις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας, λίγες μέρες πριν εταιρεία προχωρήσει στην αρχική δημόσια προσφορά (IPO) του Ομίλου Ant στα Χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ.

Υπενθυμίζεται ότι η Alibaba κατέχει το ένα τρίτο της Ant Group.

Οι ρυθμιστικές αρχές ανέστειλαν το μεγαλύτερο IPO όλων των εποχών δύο μέρες πριν πραγματοποιηθεί.

Μια εβδομάδα πριν, ο Μα επέκρινε δημοσίως τους Κινέζους ρυθμιστές κάνοντας λόγο για «φραγμούς» στην καινοτομία.

Η είσοδος στο χρηματιστήριο της Ant Group θα ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ, ξεπερνώντας τα 34 δισ. δολάρια. Την αναστολή της ακολούθησε η έναρξη έρευνας για μονοπωλιακές πρακτικές σε βάρος της ίδιας της εταιρίας καθώς και της Alibaba.

Η Ant Group επεξεργάζεται ένα «σχέδιο ανάκαμψης», ενώ η Alibaba ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τις ρυθμιστικές αρχές στον αντιμονοπωλιακό έλεγχο.

Αυτή η αλυσίδα γεγονότων όξυνε περαιτέρω την ένταση μεταξύ Πεκίνου και Μα.

Ο Μα παρέμενε για καιρό «άφαντος». Λίγες μέρες πριν έβαλε τέλος στα σενάρια γύρω από την «εξαφάνισή» του, συμμετέχοντας σε τηλεδιάσκεψη με δασκάλους, στο πλαίσιο ετήσιας εκδήλωσης του ιδρύματός του, που προβλέπει τη χρηματική επιβράβευση δασκάλων για την προσφορά τους στην εκπαίδευση.

Στη δημόσια αυτή του εμφάνιση διατήρησε χαμηλούς τόνους σε σχέση με την κόντρα του με το Πεκίνο.

Την Τρίτη, ωστόσο, δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι ο Μα έμεινε εκτός της λίστας με τους ηγέτες του κινεζικού επιχειρείν που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, μια ακόμη ένδειξη περιφρόνηση προς τον Κινέζο δισεκατομμυριούχο.

Δύο ζητήματα προκαλούν ανησυχία τώρα. Πρώτον, η Ant Group ενδεχομένως να αναγκαστεί προχωρήσει σε αναδιάρθρωση ακόμη και να περιορίσει και κάποιες από τις δραστηριότητες της. Τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να μειώσουν σοβαρά την αξία της.

Η δεύτερη ανησυχία έχει να κάνει με το αν οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να αναγκάσουν την Alibaba να διαλύσει ή να τροποποιήσει τμήματα των βασικών της δραστηριοτήτων, περιορίζοντας την μεγαλύτερη πηγή κερδών της.

«Προς το παρόν, ο μεγαλύτερος κίνδυνος φαίνεται να είναι ο βαθμός εμπιστοσύνης των επενδυτών στο εμπορικό σήμα και το οικοσύστημα της Alibaba», δήλωσε ο Νιλ Καμπλινγκ, επικεφαλής της τεχνολογίας, μέσων ενημέρωσης και τηλεπικοινωνιών της Mirabaud Securities.

«Αλλά εφόσον υπάρξει αυστηρότερη ρύθμιση για την πλατφόρμα της Alibaba, τότε θα μπορούσε σίγουρα να εμποδίσει την ανάπτυξή της».

Ο Φάνιν πιστεύει ότι η κόντρα με τον με το Πεκίνο θα «ξεφουσκώσει», αλλά θα χρειαστεί «ευελιξία από την πλευρά της Alibaba προκειμένου να αντιμετωπίσει την κυβερνητική πίεση, τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών σε μια ψηφιακή οικονομία και τις ανησυχίες των επενδυτών».

Η μετοχή της Alibaba που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ δέχθηκε πιέσεις από την αναστολή του IPΟ της Group Ant, υποχωρώντας από το ρεκόρ των 317,14 $ στις 27 Οκτωβρίου στα 254,50 $ την Τρίτη, πρόκειται για πτώση κατά 20% περίπου.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές και επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι.

Η επενδυτική τράπεζα Mizuho αύξησε την τιμή στόχο για τη μετοχή από 270 $ σε 285 $ την Τρίτη λέγοντας ότι «η μετοχή παραμένει ελκυστική».

Ο Μάθιου Σόπφερ, επικεφαλής έρευνας στο Infusive, ένας διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων που έχει επενδύσει στην Alibaba, δήλωσε ότι η πρόσφατη ανησυχία γύρω από τον τεχνολογικό γίγαντα «θα αποδειχθεί θόρυβος για τον μακροπρόθεσμο επενδυτή».

«Η Alibaba είναι το κορυφαίο παράδειγμα των τεχνολογικών δυνατοτήτων της Κίνας και δεν περιμένουμε από την κυβέρνηση να βλάψει μόνιμα την επιχείρηση. Επιπλέον, το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο «οχυρώσει» περαιτέρω τους ισχυρούς παίκτες όπως η Alibaba », σημείωσε ο Σόπφερ στο CNBC.

«Όταν επιλυθούν τα ρυθμιστικά προβλήματα, πιστεύουμε ότι η αγορά θα επικεντρωθεί και πάλι στην Alibaba και στις πλατφόρμες της καθώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των Κινέζων καταναλωτών».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By