Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Βαρουφάκης: «Ένα new deal χρειάζεται η Ελλάδα για να οδηγηθεί στην ανάπτυξη»

Στις συνομιλίες με τους εταίρους αναφέρεται σε άρθρο του ο υπουργός Οικονομικών

varoufakisooo

«Οι τρέχουσες διαφωνίες με τους πιστωτές μας δεν είναι αγεφύρωτες» σημειώνει ο Γιάννης Βαρουφάκης σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο Project Syndicate λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της συνόδου του Eurogroup. Στο άρθρο με τίτλο «New Deal για την Ελλάδα», ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει: «Εμείς και οι εταίροι μας ήδη συμφωνούμε σε πολλά. Για να επιτευχθεί όμως, συμφωνία σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα πρέπει να ξεπεραστούν δύο εμπόδια. Πρώτον πρέπει να συμφωνήσουμε στο ποια είναι η σωστή προσέγγιση για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας. Δεύτερον χρειάζεται να συμφωνήσουμε σε μία εκτενή ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξει την προσπάθεια προσαρμογής και θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία».

Ως προς το πρώτο ζήτημα της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Βαρουφάκης ζητά να «εγκαταλειφθεί η μέθοδος της αναδρομικής επαγωγής» που αποτελεί «παγίδα λιτότητας».

«Αντίθετα, θα πρέπει να χαράξουμε ένα σχέδιο που θα βλέπει το μέλλον με βάση λογικές παραδοχές για τα πρωτογενή πλεονάσματα συμβατές με τους ρυθμούς ανάπτυξης, τις καθαρές επενδύσεις και την ανάπτυξη των εξαγωγών που θα μπορεί να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία και το λόγο χρέους της Ελλάδας. Αν αυτό σημαίνει ότι το χρέος θα ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ το 2020, τότε μπορούμε να επινοήσουμε έξυπνους τρόπους για να εξορθολογήσουμε, να αλλάξουμε ή να αναδιαρθρώσουμε το χρέος – έχοντας κατά νου τη μεγιστοποίηση της ενεργούς παρούσας αξίας που θα επιστραφεί στους πιστωτές της Ελλάδας.

Στο δεύτερο ζήτημα, εκείνων των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Βαρουφάκης επαναλαμβάνει ότι το «υφιστάμενο πρόγραμμα έχει αποτύχει» και τονίζει: «Η περαιτέρω μείωση των τιμών δεν θα βοηθήσει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πιστωτική κρίση… Η περαιτέρω μείωση των συντάξεων δεν απευθύνεται στις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος (χαμηλή απασχόληση και τεράστια αδήλωτη εργασία)».

«Οι τρέχουσες διαφωνίες με τους εταίρους μας δεν είναι αγεφύρωτες. Η κυβέρνησή μας είναι πρόθυμη να εξορθολογίσει το ασφαλιστικό σύστημα (περιορίζοντας για παράδειγμα την πρόωρη συνταξιοδότηση), να προχωρήσει σε μερική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν αποφράξει τα πιστωτικά κυκλώματα της οικονομίας, να δημιουργήσει ένα πλήρως ανεξάρτητο φορέα δημοσίων εσόδων και να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα. Οι διαφορές παραμένουν ως προς το πώς κατανοούμε τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων μεταρρυθμίσεων και του μακροοικονομικού περιβάλλοντος» σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης καταλήγει στο άρθρο του πως «τίποτα από όλα αυτά δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει ένα δρόμο δημοσιονομικής προσαρμογής που να έχει νόημα και θέλει μεταρρυθμίσεις που όλες οι πλευρές θεωρούν σημαντικές. Στόχος μας είναι να πείσουμε τους εταίρους μας πως ότι οι δεσμεύσεις μας είναι στρατηγικές, και πως δεν πρόκειται για κινήσεις τακτικής και ότι η λογική μας υγιής. Δικό τους καθήκον είναι να εγκαταλείψουν μια στρατηγική που έχει αποτύχει», καταλήγει.

By