Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βαρουφάκης: Καλώ την Γερμανία να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός κρίσης

Κάποιος πρέπει να οδηγήσει την Ευρώπη έξω από αυτή την κρίση. Εγώ δεν μπορώ, η Ελλάδα δεν μπορεί. Η Γερμανία μπορεί να το κάνει αλλά πρέπει να είναι ηγεμόνας

varoufakis-3

Αυτό που θέλω από την Γερμανία, είναι να αναλάβει ηγετικό ρόλο, δήλωσε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε στη συνέντευξή του πως η Ελλάδα έχει ήδη διασχίσει πολλές από τις κόκκινες γραμμές της και κάλεσε την Γερμανία να αναλάβει ηγετικό ρόλο.

Ο δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας σχολίασε συγκεκριμένα πως «μιλάτε για ηγετικό ρόλο (της Γερμανίας) και οι Γερμανοί καταλαβαίνουν: ο Βαρουφάκης θέλει τα λεφτά μας«, και ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε πως «μας έχετε δώσει τα λεφτά σας, μας έχετε δώσει πολλά από τα λεφτά σας. Αλλά χάθηκαν όλα. Εξαφανίστηκαν σε μια μαύρη τρύπα μη βιώσιμου χρέους, ποτέ δεν πήγαν στ αλήθεια στην Ελλάδα, πήγαν στις τράπεζες. Η τραπεζική διάσωση παρουσιάστηκε ως μια διάσωση για την Ελλάδα. Αυτό έστρεψε τους Γερμανούς εναντίον των Ελλήνων και τους Έλληνες εναντίον των Γερμανών. Κάποιος πρέπει να οδηγήσει την Ευρώπη έξω από αυτή την κρίση. Εγώ δεν μπορώ, η Ελλάδα δεν μπορεί. Η Γερμανία μπορεί να το κάνει αλλά πρέπει να είναι ηγεμόνας. Πρέπει να δημιουργήσει μια λογική λύση και αυτή δεν είναι να ζητάει από την Ελλάδα να πάρει κι άλλο από το ίδιο φάρμακο, που είναι μέρος του προβλήματος αλλά όχι η λύση«.

Τόνισε ακόμη ότι η Καγκελάριος Merkel θα πρέπει να δώσει μια «ομιλία ελπίδας» στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «αυτό κάνει ένας ηγεμόνας«.

Επίσης, ο Έλληνας υπουργός θέλησε να διευκρινίσει πως «δεν διαπραγματευόμαστε με τη Γερμανία και τους Ευρωπαίους εταίρους. Αυτό είναι το πιο ενοχλητικό κομμάτι αυτών των διαπραγματεύσεων. Διαπραγματευόμαστε με την τρόικα, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν. Δεν είναι αλήθεια ότι έχουν κάνει παραχωρήσεις και έχουμε κάνει και εμείς και ότι υπάρχει αδιέξοδο. Δεν έχουν κάνει καμία παραχώρηση. Όταν συναντηθήκαμε πρώτη φορά τον Φεβρουάριο, ήρθαν περίπου με ό,τι προσφέρουν τώρα. Στη συνέχεια είχαμε μήνες διαπραγματεύσεων σε επίπεδο Brussels Group. Και υπήρξε πολύ περισσότερο σύγκλιση εκεί«.

Ανέφερε ακόμη ότι αυτό που παρουσιάστηκε από τον Jean-Claude Juncker στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με την στήριξη της Angela Merkel και του Francois Hollande, ήταν μια επιστροφή στο σημείο εκκίνησης, σα να μην είχαν συμβεί ποτέ οι διαπραγματεύσεις. «Αυτή είναι μια πρόταση που κάνεις όταν δεν θέλεις συμφωνία. Αν και τις χαρακτηρίσαμε εποικοδομητικές, έχουμε για άλλη μία φορά πάει ενάντια στις υποσχέσεις μας και έχουμε διασχίσει πολλές από τις κόκκινες γραμμές μας«.

Παράδειγμα του τι εννοεί δίνει με τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς επισημαίνει ότι «τους προσφέρουμε πρωτογενή πλεονάσματα στα οποία δεν πιστεύω, απλώς για να έρθουμε πιο κοντά στις θέσεις τους. Τους προτείναμε μια αύξηση του ΦΠΑ η οποία θα είναι προβληματική για μας«.
Ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε πως η Ελλάδα χρειάζεται μια αναδιάρθρωση ώστε να καθιστούν βιώσιμες οι αποπληρωμές του χρέους, καθώς και ένα επενδυτικό πακέτο, το οποίο εκτιμά πως θα πρέπει να έλθει από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα (ΕΙΒ).

Σε ερώτημα για το εάν υπήρξε κάποιο θετικό σημάδι από την πλευρά των πιστωτών αναφορικά με αυτές τις ιδέες. Απάντησε ότι δεν υπήρξε κάτι περισσότερο από ορισμένους θετικούς θορύβους. «Αλλά αυτό που πρέπει να καταλάβει η άλλη πλευρά ότι ακόμη και οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε, πρέπει να είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου για να δοθεί τέλος στην ελληνική κρίση.

Πρόσθεσε ακόμη πως η Ελλάδα δεν ζητάει ούτε ένα ευρώ για το ελληνικό δημόσιο. Αυτό που προτείνει η Αθήνα είναι μια ενδό-τροικανική ανταλλαγή ομολόγων. «Έχουμε 27 δις ευρώ που χρωστάμε στην ΕΚΤ, ομόλογα από το 2010 και το 2011. Αυτά λήγουν πολύ γρήγορα, 6,9 δισ. ευρώ μόνο αυτό το καλοκαίρι. Αυτά τα ομόλογα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα διότι αποτρέπουν την Ελλάδα από το να πάρει μέρος στην ποσοτική χαλάρωση του Draghi«.
Επισήμανε ακόμη πως είναι σαν μια πέτρα να αποτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Προτείνει η Ελλάδα να πάρει ένα νέο δάνεια από τον ESM, το οποίο να πάει απευθείας στην ΕΚΤ. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης.