Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Βαρουφάκης: Ο Γιούνκερ μάλλον δεν είχε διαβάσει το χαρτί που έδωσε στον Τσίπρα

Καυστικό σχόλιο του υπουργού Οικονομικών στις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν

varoufakis

Κληθείς να σχολιάσει την επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη πρόεδρος της Κομισιόν  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ελληνική κυβέρνηση ο  Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την εκτίμηση του ότι ο δεν είχε διαβάσει το χαρτί που έδωσε στον Τσίπρα ή το διάβασε και το ξέχασε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών είπε πώς οι προτάσεις των δανειστών, τις οποίες ο κ. Γιούνκερ μετέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν ένα «χτύπημα» κατά των φτωχότερων πολιτών και ότι γενικότερα σε αυτές υπήρχε αύξηση του ΦΠΑ, μεγαλύτερη από εκείνη που προβλεπόταν στις ελληνικές προτάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, το κείμενο που παρέδωσε ο κ. Γιούνκερ περιλάμβανε ξεκάθαρα 10% αύξηση στο ΦΠΑ, στον ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό, κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ 0,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε μάλιστα λόγο για προτάσεις οι οποίες μεταφέρουν τα βάρη στους αδύναμους και «χτυπούν» τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα, σημειώνοντας πώς η πρόταση για τον ΦΠΑ που μετέφερε ο Γιούνκερ στον Τσίπρα είναι «βαθιά υφεσιακή».

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, η αντιπρόταση της Αθήνας που περιλαμβάνεται στο 47 σελίδων κείμενο που η κυβέρνηση έστειλε στους Θεσμούς περιλαμβάνει χαμηλό ΦΠΑ 6% για φάρμακα και βιβλία, έναν μέσο που φτάνει το 11% για τα τρόφιμα, την εστίαση, τα ξενοδοχεία, το ρεύμα και έναν υψηλό 20%.

Μεταξύ άλλων, πάντως, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι την Τετάρτη θα μεταβεί στο Παρίσι προκειμένου να συναντηθεί με τον Άνχελ Γκουρία για να συζητήσουν την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

«Θα συζητήσουμε την συνεργασία της κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ για μεταρρυθμίσεις και τον τρόπο με τον οποίο θα αντικαταστήσουμε την εργαλειοθήκη», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

By