Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Βαρουφάκης: «Ο Τσίπρας παραδόθηκε στην Τρόικα»

Νέο «χτύπημα» Βαρουφάκη προς τον Αλ.Τσίπρα

varoufakis guardian

Χαλαρός, άνετος, μαυρισμένος, δίπλα στην πισίνα του στο σπίτι του στην Αιγινα. «Με υποδέχεται μαυρισμένος και φαίνεται απόλυτα χαλαρός, φορώντας λευκό πουκάμισο και τζιν. Μου εξηγεί ότι το σπίτι ανήκει στην οικογένεια της συζύγου του. Καθόμαστε στην πισίνα που έχει θέα την Πελοπόννησο. Και ενώ σκέφτομαι ότι αυτό δεν έχει σχέση με τον λιτό βίο, συνειδητοποιώ ότι ούτε ο Βαρουφάκης ούτε η Στράτου μου φαίνονται ψωνισμένοι», γράφει ο συντάκτης.

Οι πολιτικές εξελίξεις, ήταν ραγδαίες και η συνέντευξη που έγινε πριν την παραίτηση Τσίπρα, συνεχίστηκε διαδικτυακά, με τον πρώην υπουργό να απαντά μέσω email στον δημοσιογράφο, σχολιάζοντας: «O Τσίπρας αποφάσισε να παραδοθεί στην Τρόικα αλλά να εφαρμόσει τους κανόνες της παράδοσης, με την σκέψη ότι είναι προτιμότερο να τους εφαρμόσουμε εμείς παρά να τους αφήσουμε στα πιόνια της Τρόικα στην Ελλάδα που δεν θα φέρουν αντιρρήσεις». Για τον ίδιο είναι ξεκάθαρο «ότι αν αρχίσει να συμφωνείς για το Χ, τότε θα αρχίσεις να συμφωνείς για όλα τα υπόλοιπα».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να τους ασκηθεί ποινική δίωξη, αναφέρει: «αν με καταδικάσουν για προδοσία, θα έχει ενδιαφέρον. Για τι θα είναι άραγε; Για το όχι στην Τρόικα; Για το ότι προσπάθησα να βρω Plan B; Αν το κάνουν θα χαρώ γιατί θα τους ξεσκεπάσω εντελώς».

varoufakis paris match2

Δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει άμεσα στην ακαδημαϊκή του ζωή. «Μέλος κυβέρνησης μπορεί να ξαναείμαι ναι», και η σύζυγος του λέει «εξαρτάται από την κυβέρνηση». Κοιτώντας την θέα από το εξοχικό της Στράτου ο δημοσιογράφος σχολιάζει για την ομορφιά της χώρας παρ” όλη την κρίση και η Στράτου σημειώνει οτι «κάποιοι δεν μας το συγχωρούν αυτό». Ο Βαρουφάκης συμπληρώνει ότι «αυτό που δεν μας συγχωρούν είναι οτι μπορούμε ακόμα να περνάμε καλά και μέσα στην μιζέρια της οικονομικής κρίσης».

O δημοσιογράφος Andrew Anthony γράφει για τον τόπο συνάντησής τους, την Αίγινα, ότι πρόκειται για τον εξοχικό παράδεισο των πλούσιων Αθηναίων με τα αρχαία και την σημαντική ιστορία και παρατηρεί ότι «το γεγονός ότι είναι πρώην υπουργός δεν καλύπτει σαν τίτλος τον θρύλο του Βαρουφάκη. Και ο Γκίκας Χαρδούβαλης ήταν υπουργός αλλά δεν τον γνωρίζει κανείς».

Μέσα στο ειδυλλιακό περιβάλλον ο δημοσιογράφος αναφέρει στον πρώην υπουργό ότι σήμερα η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι χειρότερη από το τέλος του 2014. Και ο Γιάνης Βαρουφάκης, απαντά: «Με τον φόβο να ακουστώ αλαζόνας, καθόλου και ο λόγος είναι πολύ απλός. Η Ελλάδα πτώχευσε το 2010 και η Ευρώπη αρνείται να το παραδεχτεί από τότε γιατί η ΕΕ δεν είχε κανένα μηχανισμό αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Και τι κάνεις όταν δεν έχεις λύση; Συμπεριφέρεσαι σαν τους θρασύτατους τραπεζίτες. Παρατείνεις τα δάνεια που είναι κόκκινα και προσποιείσαι ότι δεν είναι »κακά» δάνεια και δίνεις κι άλλα λεφτά. Έτσι, το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία , σε απόλυτους όρους και όχι οι σχετικούς , δόθηκε στο πιο αφερέγγυο κράτος στην ευρωζώνη. Η Ευρωζώνη παραμένει σε άρνηση της πραγματικότητας, Και αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι απλά να πούμε την αλήθεια στον λαό και να πάμε στην Ευρώπη και να πούμε “παιδιά αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί ας βρούμε μια λογική προσέγγιση στο πρόβλημα”».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By