Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

Βαρουφάκης: Θα υποβάλουμε λίστες μεταρρυθμίσεων κατά κύματα

«Δεν δαπανήσαμε χρόνο. Χρειάστηκε μια εβδομάδα για να εγκατασταθούμε στα υπουργεία, να ορίσουμε γενικούς γραμματείς και να οργανώσουμε τη λίστα για τις μεταρρυθμίσεις»

varoufakis

Στη σημασία της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους έμεινε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκη κατά την διάρκεια της συνέντευξη τύπου του μετά το πέρας της συνεδρίασης.

«Το σημερινό Eurogroup ήταν πολύ σημαντικό βήμα για την πετυχημένη ολοκλήρωση και την εφαρμογή της απόφασης του προηγούμενου Eurogroup τόσο για το ενδιάμεσο στάδιο της τετράμηνης περιόδου όσο και για να διαμορφωθούν οι συνθήκες για τη διαπραγμάτευση για τη μετά την τετράμηνη περίοδο που εμείς θέλουμε να είναι μια συμφωνία για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη», είπε ο υπουργός.

Η συμφωνία του προηγούμενου Eurogroup δεν θα ολοκληρώνονταν σε μια μέρα. Προσδοκούμε ότι αυτό θα γίνει πολύ πριν την προθεσμία της 20ης Απριλίου. Όπως είπα στον κο Ντάισελμπλουμ στην επιστολή που έστειλα, σήμερα με μεγάλη χαρά είδαμε ότι η απόφαση αυτή έχει παρθεί. Περιμένουμε την αρχή της πραγματική δουλειάς για να μπει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης μετά από χρόνια αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης

Το Eurogroup έχει διαδικασίες. Πρώτα θέτεις τη διαδικασία και μετά περιμένεις ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα καλυφθούν ομαλά. Δεν ξεκινάς τη διαδικασία αν δεν το έχεις εξασφαλίσεις αυτό.

Αν σε κάποιους συναδέλφους μου αρέσει τόσο η «τρόικα» μπορούμε να τους τη στείλουμε, γιατί στην Ελλάδα δεν θα επιστρέψει, το σχόλιο για την αναφορά υπουργών στη λέξη «τρόικα», τόνισε.

Υποστήριξε ότι δεν καθυστέρησε η ελληνική κυβέρνηση. Τις προηγούμενες ημέρες προχώρησε στην καταγραφή των μεταρρυθμίσεων που θα πρότεινε κατά κύματα. Η λίστα των επτά μεταρρυθμίσεων ήταν η πρώτη δόση. Υπάρχει ακόμα ένα κύμα 7 – 8 μεταρρυθμίσεων που θα προτείνουμε και μετά ένα ακόμα κύμα. Έτσι, θα προχωρήσουμε.

Δεν δαπανήσαμε χρόνο. Χρειάστηκε μια εβδομάδα για να εγκατασταθούμε στα υπουργεία, να ορίσουμε γενικούς γραμματείς και να οργανώσουμε τη λίστα για τις μεταρρυθμίσεις.

Όπως είπα πολλές φορές στο παρελθόν ανήκουμε στα τρία ιδρύματα (ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΕΕ). Θα έχουμε σχέσεις με αυτούς αλλά η ιδέα της τρόικας που θα έρχεται στα υπουργεία και θα προσπαθεί αν εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που έχει τελειώσει. Θα καλωσορίσουμε μέλη των θεσμών στην Αθήνα αλλά η ιδέα των τροικανών να έρχονται μαζί για να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει τελείωσε. Τρόικα δεν είναι οι τρεις θεσμοί.

Η Ευρώπη είναι υπέροχη γιατί αντέχει διαφορετικές απόψεις. Έχουμε διαφορά με τον Ντάισελμπλουμ αλλά δουλεύουμε μαζί, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών.

Ακόμα και η ενασχόληση με το θέμα του Grexit είναι αρνητική συνεισφορά για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Δεν συζητάμε γι” αυτό. Έκανα ομιλία 40 λεπτών για αυτό. Ο δημοσιογράφος της Κοριέρα Ντε λα Σέρα ήταν εκεί και μετά μου ζήτησε συνέντευξη, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Με ρώτησε αν η Ευρώπη απορρίψει κάθε μια από τις προτάσεις σας (όχι κάποιες) πως θα αντιδράσετε; Απάντησα ότι στην υποθετική περίπτωση -κάτι για το οποίο δεν υπάρχει περίπτωση- που οι εταίροι δεν δεχτούν κάθε μια από τις προτάσεις μας θα πρέπει να αποτανθούμε στους πολίτες. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι δημοσιογράφοι πρέπει να ακολουθούν τέτοιες τακτικές.

Επαναλαμβάνω, ότι από τη στιγμή που δεν έχουν αρνηθεί την κάθε μια από τις προτάσεις μας προφανώς δεν μπαίνει θέμα δημοψηφίσματος. Δεν πρέπει να δίνουμε οξυγόνο που έχει ανάγκη ο κίτρινος τύπος, υπογράμμισε.

«Ο κ. Σόιμπλε δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ και προφανώς δεν το έκανε σήμερα. Πράγματι έθεσε ένα ερώτημα για το οποίο ζητούσε πληροφορίες. Νομίζω ότι η απάντηση μου τον κάλυψε, θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο σε τι βαθμό. Γενικότερα η κυβέρνηση έχει ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Εχουμε υποσχεθεί στους εταίρους μας ότι δεν θα κάνουμε τίποτα με αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αυτό που έχουμε υποσχεθεί στους εταίρους μας είναι ότι καμία από τις νομοθετικές κινήσεις δεν θα έχει αντίκτυπο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τα δημοσιονομικά και τις πιθανότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Νομίζω ότι η απάντηση που έδωσα σήμερα έχει καλύψει αυτά τα κριτήρια.

Σε ότι αφορά τις μονομερείς ενέργειες, δεν έχουμε καμία όρεξη να κάνουμε και θέλουμε όσο γίνεται τα πάντα να είναι στο πλαίσιο της συνεννόησης. Από την άλλη, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητά άδεια για να κάνει το παραμικρό. Αυτό δεν είναι καλό για την Ελλάδα, τη δημοκρατία και την Ευρώπη.

Η διαβούλευση μας με τους εταίρους θα γίνεται πάντα πριν από οποιαδήποτε κίνηση δική μας όταν μπαίνει θέμα είτε δημοσιονομικής ισορροπίας είτε χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, είτε ανάκαμψης. Θα προσπαθούμε να τους κρατάμε ενήμερους για τα πάντα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετεί και θα προχωρά δράσεις με γνώμονα το συμφέρον και τη λαϊκή κυριαρχία που θα σεβαστεί», ανέφερε ο υπουργός για τις πληροφορίες για επίθεση από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By