Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Βαρουφάκης: «Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η σταθεροποίηση της Ευρωζώνης»

«Όσο δεν δίνεται μία πολιτική λύση, η ύφεση «φθείρει» το κοινό νόμισμα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

varoufakis

Με την μεγάλη ύφεση του 1929 παρομοίασε την σημερινή κατάσταση ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Σύμφωνα με τον υπουργό, όσο δεν δίνεται μία πολιτική λύση, η ύφεση «φθείρει» το κοινό νόμισμα και στρέφει τον έναν λαό της Ευρώπης ενάντια στον άλλο.

Όπως σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι αυτό της σταθεροποίησης της Ευρωζώνης, με την βοήθεια των θεσμών που ήδη υπάρχουν και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αποτελεί τον πυλώνα της ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Ο κ. Βαρουφάκης τοποθετήθηε υπέρ της δημιουργίας «μίας προσομοίωσης ομοσπονδίας» η οποία «θα μπορούσε να εξευρωπαϊστεί το θέμα των συνολικών επενδύσεων».

«Φαίνεται να μην έχουμε μάθει το μάθημα που έπρεπε να έχουμε μάθει από την δεκαετία του ’30 ότι όταν έχει μία μεγάλη ύφεση όπως του 1929, που ήταν το 2008 της εποχής εκείνης έχεις μία κοινή νομισματική βάση, όπως είχαν τότε τον κανόνα του χρυσού -που ήταν μία νομισματική ένωση κατά κάποιο τρόπο- ότι αν δεν αντιμετωπίσεις με πολιτικό τρόπο, με τρόπο θεραπευτικό, αυτό το πρόβλημα φθίνει το κοινό νόμισμα κάνοντας τον έναν λαό να στέφεται εναντίον του άλλου, όπως συμβαίνει και σήμερα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Έχουμε ηθική υποχρέωση να το κάνουμε αυτό στην Ευρώπη σήμερα να δοθεί μία λύση με πολιτικό τρόπο. Να συμβεί τώρα ομοσπονδοποίηση είναι λάθος, γιατι δεν υπάρχει η κοινωνική δυναμική εν μέσω κρίσης να προχωρήσουμε σε αυτό. Στόχος μας πρέπει να είναι η ομοσπονδοποίηση, αλλά πρώτα πρέπει να εξισορροπηθεί η κατάσταση», σημείωσε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By