Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα έχει γίνει φυλακή οφειλετών

Συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, παρουσιάζει σήμερα ο βρετανικός Guardian τονίζοντας ότι το όνομα του πρώην ΥπΟικ oδηγεί τον οδυνηρό κόσμο της ελληνικής πολιτικής σε τοξικές αντιδράσεις». Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει επιστρέψει στην ελληνική πολιτική, παρότι ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν έφυγε ποτέ»,

Ο Guardian συνάντησε τον Γιάνη Βαρουφάκη, με αφορμή την παρουσίαση του κόμματός του «Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής» (ΜέΡΑ25).

«Στα 57 του χρόνια, με το βαμβακερό του τζάκετ και τις μπότες του, ο Γιάνης Βαρουφάκης απολαμβάνει τον αντικαθεστωτικό ρόλο του και πιστεύει ότι δεν είναι αργά για τη ‘γέννηση’ του Μετώπου Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής. Η Ελλάδα, εννέα χρόνια μετά την έκρηξη της κρίσης στην Ευρωζώνη, εξακολουθεί να είναι μία αποικία οφειλετών, λέει. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε τις απαιτήσεις της Γερμανίας για λιτότητα σε αντάλλαγμα με ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης που έφερε σε δυσκολότερη θέση το έθνος. Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, αυτή ήταν μία πολιτική – και προσωπική – προδοσία» σημειώνει στον πρόλογο της συνέντευξης η δημοσιογράφος της Guardian Ελένα Σμιθ

Όπως σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης στόχος του νέου κόμματός του είναι να προσελκύσει τους «1 εκατομμύριο Έλληνες που δεν ψηφίσουν λόγω απάθειας παρόλο που είναι πολύ πολιτικοποιημένοι» ενώ παράλληλα αναφέρει και τους στόχους του κόμματός του.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρέος ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα του κόμματός του «οι τράπεζες θα εθνικοποιηθούν» και προσθέτει: «πως η χώρα μου είναι μία φυλακή οφειλετών».

«Η Ελλάδα, σχεδόν εννέα χρόνια μετά την έκρηξη της κρίσης της ευρωζώνης, εξακολουθεί να είναι καταδικασμένη και να αποτελεί μια φυλακή οφειλετών» αναφέρει. «Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και το άλλοτε ριζοσπαστικά αριστερό κόμμα του Συρίζα, όχι μόνο εγκατέλειψαν τον αγώνα αλλά υπέγραψαν τις γερμανικές απαιτήσεις λιτότητας με αντάλλαγμα ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης που το μόνο που κατάφερε είναι να επιδεινώσει τη δυσχέρεια του έθνους. Για τον Βαρουφάκη, ήταν μια τεράστια πολιτική – και προσωπική – προδοσία.

«Νομίζω ότι ο Τσίπρας και οι συνάδελφοί του έχουν αφεθεί. Είναι νέοι και πρέπει να περπατήσουν στους δρόμους γνωρίζοντας ότι έχουν καταδικάσει αυτή τη χώρα σε δουλεία για άλλα 30 χρόνια », λέει. «Είμαι πιθανώς ο μόνος που έκανε αυτό που είχαν πει ότι θα κάνουν στην αρχή».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By